Nog duizenden vrije slots in vaccinatiecentra deze week

Het vaccinatiecentrum op de Heizel: 70% van de bevolking gevaccineerd zou groepsimmuniteit betekenen Het vaccinatiecentrum op de Heizel: 70% van de bevolking gevaccineerd zou groepsimmuniteit betekenen
© Belgaimage
| Het vaccinatiecentrum op de Heizel.
© Belgaimage
| Het vaccinatiecentrum op de Heizel.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) roept alle Brusselse 45-plussers op om een afspraak te maken in één van de tien vaccinatiecentra. Daar zijn nog “een aantal duizenden” afspraken vrij deze week. De bewustmakingscampagnes in gemeenten, apotheken en via brugfiguren gaan intussen verder. Dat moet de vaccinatiegraad verder opkrikken. “Het zal misschien wat meer tijd vragen, maar we zien dat het werkt”, klinkt het.

Grote affiches op de bussen en trams, een billboard in de Nieuwstraat, radio- en televisiespotjes en binnenkort affiches in 88 nachtwinkels. Het zijn maar een paar voorbeelden van de extra communicatie die de GGC inzet om de Brusselaars aan te moedigen zich te laten vaccineren. “Onze aanpak blijft: leaving no one behind”, zei Inge Neven van de GGC maandag. “We laten niemand achter.”

Ongeveer vier vijfde van de Brusselaars kan terecht in de vaccinatiecentra voor hun prik. De andere mensen zijn al gevaccineerd in hun zorgvoorziening of kunnen thuis een mobiele ploeg laten komen. Vanaf volgende week starten de vaccinaties in voorzieningen voor dak- en thuislozen.

De vaccinatiegraad ligt nu op 71 procent bij de 65-plussers en 74 procent bij de 75-plussers. Die mensen zijn dus minstens één keer gevaccineerd. “We blijven veel moeite doen, zowel via thuisvaccinatie als via sensibilisering”, zei Neven daarover. “Het schiet op. Meer en meer mensen vinden hun weg naar de vaccinatie.”

Vaccinatie-antennes

De vaccinatiegraad is wel lager dan in de andere twee gewesten. In Vlaanderen is 95 procent van de 65-plussers gevaccineerd, in Wallonië is dat meer dan 80 procent. Aparte versoepelingen per gewest zijn volgens Neven niet aan de orde. "Laat ons het samen doen, rekening houdend met de context van elk gewest", zei ze daarover. Afgelopen weekend stelde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een eigen 'plan van de vrijheid' voor, maar het Overlegcomité van morgen/dinsdag zal duidelijkheid moeten geven of dat haalbaar is.

Brussel wil blijven inzetten op het one stop shop-principe om de vaccinatie toegankelijk te houden. Het gaat dan om sensibilisering en hulp via zeer toegankelijke actoren in de gemeenten, zoals huisartsen, apothekers en sociaal werkers. Zij kunnen de bewoners helpen bij het vastleggen van een afspraak voor hun vaccinatie. Volgens de GGC helpt die aanpak. “Er zijn apothekers die al meer dan 100 personen hebben ingeschreven”, zei Inge Neven. “Ik geloof veel meer in de individuele aanpak door vertrouwenspersonen dan in een algemene oproep via callcenters. Het zal misschien wat meer tijd vragen, maar we zien dat het werkt.” (Lees verder onder de foto)

20210506 Molenbeek Markt Vaccinaties
© Belga
| Tijdens een pilootproject in Molenbeek worden mensen op de markt aangesproken om zich te laten vaccineren.

Via een pilootproject in Molenbeek, bijvoorbeeld, zijn vorige donderdag veertien 65-plussers ingeënt op de plaatselijke markt. Dat pilootproject zal dan ook worden herhaald. De precieze datum moet nog worden bepaald, maar volgende week donderdag 20 mei is alvast een optie. Ook de gemeente Sint-Joost-ten-Node is kandidaat voor zo’n lokale vaccinatie-antenne. Daar is, net als in drie andere gemeenten, al een infopunt geïnstalleerd om bewoners te helpen met hun inschrijving. Dankzij de thuisvaccinaties en bijkomende sensibilisering is de vaccinatiegraad bij de 65-plussers de voorbije week nog licht gestegen met 2 procent.

Grotere stock als buffer

De voorbije week heeft Brussel 63.411 vaccins gezet. “Een record”, zei Neven. In totaal zijn nu 444.000 vaccindosissen in Brussel toegediend. 330.000 mensen zijn gevaccineerd met minstens één dosis, 114.000 mensen zijn twee keer gevaccineerd. Deze en volgende week zullen er telkens nog ongeveer 60.000 vaccins worden gezet. De GGC behoudt wel een iets grotere stock dan de voorbije weken, omwille van onzekere leverschema’s van Pfizer en van AstraZeneca. “We hebben nu 100.000 vaccins die we in stock houden. Als je ziet hoeveel we er per week zetten, is dat gelijk aan een tiental dagen stock”, zei Neven.

Neven benadrukte dat er nog heel wat vrije slots beschikbaar zijn deze week. Het gaat over “een aantal duizenden”, zei Neven, maar geen tienduizend. Ze moedigt 45-plussers - dat is de groep die nu al in aanmerking komt voor een vaccin - dan ook op om een afspraak te maken via Bruvax. Brusselaars die in 1980 of daarvoor geboren zijn, kunnen zich inschrijven op de officiële wachtlijst.

“Zelfs met de nieuwe varianten blijft onze boodschap: blijf vaccineren, schrijf u in voor een afspraak”, zei Neven. “Wie nu in aanmerking komt, krijgt ten laatste in juli een tweede prik.” Neven benadrukt dat je ook al met één prik van AstraZeneca voldoende beschermd bent om te mogen reizen. Voor sommige Brusselaars is de langere wachttijd voor dit vaccin namelijk een struikelblok. Brussel verkortte de termijn tussen de eerste en tweede prik voor AstraZeneca al naar acht weken in plaats van twaalf.

Reservelijsten

Dat verschillende vaccinatiecentra niet altijd met de officiële wachtlijst werken voor resterende vaccins, maar eigen kennissen optrommelen, moet volgens Neven “geen probleem meer zijn”. “Vorige week was er een misverstand in het openzetten van de slots in Bruvax. Daardoor waren er meer vaccins beschikbaar in enkele vaccinatiecentra dan er afspraken waren ingeboekt”, legde zij uit. “Sommige vaccinatiecentra zijn daar creatief mee omgesprongen, maar dat is niet de bedoeling. Wij blijven daarover in dialoog met de vaccinatiecentra. Het zou geen probleem meer moeten zijn.”

De GGC geeft geen cijfers vrij over het aantal Brusselaars dat via deze officieuze weg is ingeënt. Volgens Neven zijn het er minder dan duizend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?