Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, met mondmasker

| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, met mondmasker

Emir Kir wil eigen vaccinatiecentrum in Sint-Joost

ADD
© BRUZZ
10/05/2021

Burgemeester Emir Kir wil een eigen vaccinatiecentrum in Sint-Joost. Dat heeft hij vandaag aan minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) laten weten. Hij vraagt het Gewest "zijn verantwoordelijkheid op te nemen om een gelijke toegang tot vaccins voor de bevolking te waarborgen."

Burgemeester Emir KIR heeft vandaag de minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) ondervraagd over de vaccinatiestrategie. Hij vraagt het Gewest zijn verantwoordelijkheid op te nemen om een gelijke toegang tot vaccins voor de bevolking te waarborgen.

In dit verband herhaalt hij zijn wens dat er op zijn grondgebied een gemeentelijk vaccinatiecentrum moet komen. Het doel dat de gemeente met het verzoek nastreeft is een "gelijke toegang tot de gezondheidszorg waarborgen door vooral in te zetten op de nabijheid," klinkt het in een persbericht.

Geen telefoon of mailadres

"De vaccinatie in het Brussels Gewest vordert snel, wat een snel herstel van ons vroegere leven voorspelt. Als we blij moeten zijn met deze vooruitgang, is het evenwel nuttig op te merken dat vaccinatie gekenmerkt wordt door ongelijkheden die vaak overeenkomen met de sociaal-economische realiteit en die van de digitale kloof", zegt Kir. In Sint-Joost-ten-Node ligt de vaccinatiegraad nog altijd lager dan in de rest van Brussel.

"Op gemeentelijk niveau hebben wij onze inspanningen opgevoerd om onze inwoners bij het registratieproces te ondersteunen. Ik ben zelf in het veld geweest en de resultaten zijn eenduidig", laat Kir weten. "Tweederde van de mensen die zich hebben aangemeld, beschikt niet over een functioneel e-mailadres en een derde heeft geen operationele telefoon."

Kir wil daarom de contactgegevens krijgen van mensen die niet hebben gereageerd op hun oproep om zich te laten vaccineren. Voorlopig heeft enkel het Gewest toegang tot die gegevens. "Het verzoek dat wordt gedaan is dus duidelijk: een gemeentelijk vaccinatiecentrum en toegang tot contactgegevens van mensen die niet reageren", zegt Kir, "om ze alsnog aan te sporen om zich te laten vaccineren."

Lokale projecten

Inge Neven van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) zegt dat alle gemeenten de gegevens kunnen opvragen van inwoners die niet hebben gereageerd op hun uitnodiging. "Wij zullen die gegevens dus ook aan Sint-Joost geven, uiteraard met een protocol dat de GDPR-regels respecteert", zegt Neven.

Een plaatselijk vaccinatiecentrum staat nog niet op de planning. Het is wel mogelijk dat een pilootproject uit Molenbeek, waarbij 65-plussers zich op de markt konden laten vaccineren, gevolg krijgt in andere Brusselse gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni