PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus

Tot nu toe vijf besmettingen met Indiase variant in Brussel

EC
© BRUZZ
10/05/2021
Updated: 10/05/2021 15.43u

In Brussel zijn tot nu toe vijf afzonderlijke besmettingen vastgesteld met de Indiase variant van het coronavirus. Er is nog geen verband gevonden tussen deze gevallen. Dat zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Drie van de vijf personen hadden gereisd.

Eén van de vijf besmettingen raakte al twee weken geleden bekend. Toen ging het om een man uit Sint-Joost-ten-Node. Intussen zijn er dus nog vier nieuwe gevallen gevonden. Drie van hen hadden gereisd.

"Het gaat om relatief jonge mensen van onder de 50 jaar", zegt Inge Neven. "Geen van deze vijf personen was al gevaccineerd." Daarmee reageert ze op een recente uitbraak van de Indiase variant in een Antwerps woonzorgcentrum, waar de bewoners wel al volledig ingeënt waren. "Wij zetten nu een strikte tracing op om de contacten van die mensen op te sporen, net als een background tracing om de bron van de besmetting te vinden", zegt Neven.

Vijf gemeenten

De vijf gevallen komen uit vijf verschillende gemeenten van Brussel en voorlopig is er geen onderling verband duidelijk. Neven wil niet kwijt welke gemeenten. Ze zegt wel dat er nog geen gevallen in Brusselse woonzorgcentra zijn teruggevonden.

"Zonder twijfel zijn er al wat meer gevallen die circuleren in Brussel", zegt Neven. De gevallen zijn namelijk opgespoord via steekproeven bij de besmette Brusselaars, wat wil zeggen dat maar een deel van alle stalen zijn geanalyseerd. "De Indiase variant is agressiever dan andere varianten, dus we willen die zo goed mogelijk opvolgen", aldus Neven.

Het gros van alle coronabesmettingen in Brussel komt momenteel door de Britse variant. "De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant zijn ook aanwezig, maar blijven redelijk zwak", zegt Neven. De Zuid-Afrikaanse variant is goed voor minder dan vijf procent van alle coronabesmettingen in ons land.

In het hele land zijn voorlopig 20 gevallen van de Indiase variant ontdekt. Dat zegt professor Piet Maes van de KU Leuven, die de analyse van de buitenlandse varianten doet. "Voorlopig lijkt dat mee te vallen als je het afweegt ten opzichte van het totaal aantal positieve gevallen. De aantallen zijn nog niet zorgwekkend, al is de variant op zich natuurlijk wel zorgwekkend", zegt Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , indiase variant , besmettingen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni