De besmetting is al eind maart vastgesteld.

Eén geval van Indiase coronavariant ontdekt in Sint-Joost

EC
© BRUZZ
26/04/2021
Updated: 26/04/2021 17.20u

Een persoon uit Sint-Joost-ten-Node heeft positief getest op de Indiase variant van het coronavirus. Dat is een erg besmettelijke variant van het virus. De contactopsporing kon deze persoon tot maandagmiddag niet bereiken, maar de patiënt is inmiddels terecht en is intussen genezen.

Dat heeft Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie maandag gezegd. De nieuwe variant is vorige week woensdag ontdekt, maar het is nu pas bekend dat het om de Indiase variant gaat. India is momenteel zwaar getroffen door een nieuwe golf van coronabesmettingen en experts vermoeden dat de Indiase variant besmettelijker is dan andere varianten van het coronavirus.

"Het gaat om een persoon uit Sint-Joost-ten-Node die eind maart positief testte op het coronavirus", zei Inge Neven. De 'sequencing' om de precieze variant van dit virus te achterhalen, is pas vorige week woensdag afgerond.

Patiënt met Indiase variant is terecht

Het gaat volgens Neven niet om een Indiër. De contactopsporing probeerde de persoon te bellen en thuis op te zoeken en dat is maandag gelukt.

"Hij was geïsoleerd en hoeft dus geen quarantaine meer te ondergaan. Ook zijn contacten, zijn vrouw en kind, zijn al ziek geweest. Zelf zou hij door zijn gezin besmet zijn geraakt, geen verdere contacten hebben gehad en dus heeft hij de variant niet verder doorgegeven", vertelt Neven.

Hoe de man dan de Indiase variant opgeraapt heeft, is nog een groot vraagteken. Uit de tests van zijn vrouw en kind blijkt dat zij besmet waren met de Britse variant. De contactopsporing gaat nu op zoek waar zij geïnfecteerd raakten om zo de mogelijke patient zero te vinden.

"Ik heb experts gevraagd of het mogelijk is dat de Britse variant een mutatie kan ondergaan en een Indiase variant wordt", geeft Neven nog mee.

Varianten

In de rest van het land zijn momenteel 23 andere gevallen van de Indiase variant bekend: twintig bij studenten verpleegkunde in Aalst en drie gevallen in Antwerpen. In Brussel zijn alle coronabesmettingen inmiddels overwegend het geval van buitenlandse varianten. "Bij 86 procent van de besmettingen gaat het om de Britse variant, vijf procent is besmet met de Zuid-Afrikaanse variant en vier procent met de Braziliaanse variant", zei Inge Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Gezondheid , indische variant , contactonderzoek , contact tracing coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni