| Epidemioloog en professor volksgezondheid Yves Coppieters (ULB)

Experten na Overlegcomité: 'Waar blijft testing en tracing in de boodschap?'

SDS
© BRUZZ
29/11/2020

Epidemioloog Yves Coppieters en infectioloog Yves Van Laethem verbazen zich erover dat in de persconferentie na het Overlegcomité niet gesproken is over testing en tracing tijdens de exitstrategie, die de verantwoordelijkheid van de overheid zijn, maar enkel over de verantwoordelijkheden van de burger. Ze hopen dat de overheid snel een duidelijk test- en traceerbeleid uitstippelt. "Zonder die preventieve middelen zat er geen enkel lichtpuntje in de boodschap."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigde vrijdag op de persconferentie na het Overlegcomité een tweestappenplan of 'coronaschakelaar' aan om uit de coronacrisis te raken. De 'beheersfase' zou in januari al kunnen starten. De beheersmechanismen die het geleidelijk loslaten van de strenge coronamaatregelen zullen begeleiden, zullen daarbij essentieel zijn.

Maar toch is er over testing en tracing tijdens de exitstrategie niet gerept op de persconferentie, merkten epidemioloog en professor volksgezondheid Yves Coppieters (ULB) en infectioloog en internist Yves Van Laethem (Sint-Pietersziekenhuis) op.

"Daar ben ik een beetje verbaasd over", zegt Van Laethem zaterdag in de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure. Voor hem werd daar onder Sophie Wilmès al te weinig over gesproken. "Het verwijt dat ik hun maak, is dat er daardoor geen enkel lichtpuntje in hun boodschap zat, niets positiefs."

Voor Yves Coppieters lijkt de regering zo ook de noodzaak van beheersing van de pandemie te onderschatten. "Op de persconferentie ging het vooral over ieders verantwoordelijkheid, qua gedrag, qua oplettendheid in winkels. Maar er is meer dan dat", zegt de expert in de Franstalige kranten. "Ze hebben niet gepraat over testen en tracen." Hij herinnert eraan dat die preventiemaatregelen net de verantwoordelijkheid zijn van de overheden.

'Te laat beslist in tweede golf'

Maar dat testen en tracen loopt nog altijd niet van een leien dakje. Coppieters vindt dat er een duidelijk beleid rond moet worden uitgestippeld. "We moeten deze epidemie beheersen, en haar beheersen, betekent alles in het werk stellen om de waarden zo laag mogelijk te houden. Wij hebben de epidemie nu niet echt onder controle: het bewijs daarvan is dat toen het aantal besmettingen weer de hoogte inschoot, de tracing onmiddellijk in het honderd liep."

Die mening deelt ook Yves Van Laethem. Volgens hem zijn bepaalde knopen op dat vlak niet doorgehakt toen een tweede golf zich aandiende. "Als ze eind september bepaalde beslissingen hadden genomen, dan had men een dergelijke tweede golf kunnen vermijden." Hij hoopt dat bij een eventuele derde golf de overheid sneller ingrijpt.

Het beleid rond testing en tracing zal waarschijnlijk in de komende weken worden aangekondigd, vermoeden de experts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, coronavirus, contact tracing coronavirus, Yves Coppieters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni