| Werkzoekenden in een Actiris-agentschap (archiefbeeld)

Brusselse werkloosheid blijft in dalende lijn

© Belga
02/02/2022

De werkloosheid is in januari voor de zesde maand op rij gedaald in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De jongerenwerkloosheid is nog hoog, maar daalt wel al acht maanden op rij, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris woensdag.

De hoofdstad telde eind januari 86.676 werkzoekenden, een daling met 4,5 procent op een jaar tijd of 4.108 personen. De werkloosheid daalt al sinds augustus op jaarbasis. De daling levert een werkloosheidsgraad van 15,1 procent op in de eerste maand van het nieuwe jaar.

Vooral onder de Brusselse jongeren blijft de werkloosheidsgraad zeer hoog. Meer dan een vijfde van de -25-jarigen zit zonder werk (22,9 procent). Anderzijds daalt de jongerenwerkloosheid wel al sinds mei. Eind januari telde Actiris 8.853 werkloze jongeren. Dat zijn er 744 minder dan in januari 2021 (-7,8 procent).

COVID-effect

Dat de werkloosheid niet stijgt, dankt Actiris aan de tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrechten die momenteel het COVID-effect op de arbeidsmarkt absorberen. "Vele werkgevers doen een beroep op tijdelijke werkloosheid, omdat hun activiteiten stilgevallen zijn na de dringende maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken."

Actiris ontving vorige maand voorts rechtstreeks 7.475 vacatures, ofte 189,7 procent meer dan een jaartje eerder. De stijging is te danken aan het economische herstel, alsook een betere registratie van de vacatures, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni