Nieuwe maatregelen: winkels weer open, één knuffelcontact voor kerst

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort, Waals minister-president Elio Di Rupo, en eerste minister Alexander De Croo op de persconferentie na het federaal overlegcomité van 30 oktober 2020.
Updated: 27-11-2020 - 19:52

Vanaf 1 december mogen niet-essentiële winkels, musea en zwembaden opnieuw de deuren openen onder strikte voorwaarden. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. De regels rond de 'knuffelcontacten' worden aangehouden met een uitzondering voor alleenstaanden op kerstavond en de avondklok blijft behouden.

"De situatie is beter dan vier weken geleden, we zijn erin geslaagd om een zeer gevaarlijke trend te keren. Het komt er nu op aan om vol te houden, want al is de situatie minder erg zitten we nog steeds in alarmfase 4," aldus premier Alexander De Croo (Open Vld) in het begin van de persconferentie na het overlegcomité. "Er zijn nog altijd veel besmettingen en in de meeste ziekenhuizen zitten we vandaag nog diep in het rood. Als we nu los laten dan zetten we wat we de voorbije weken hebben bereikt op het spel. Daarom hebben we besloten om voorzichtig te blijven. Een derde golf kunnen we in de zorg niet aan."

De aangepaste regels weerspiegelen dat sentiment. De niet-essentiële winkels mogen terug open op 1 december, onder strikte voorwaarden. "Met één zeer duidelijke voorwaarde: dat moet op een verantwoordelijke manier kunnen. Geen fun-shopping en enkel alleen," aldus De Croo. "We rekenen daarvoor op de verantwoordelijkheidszin van iedereen: van handelaars, van lokale overheden en burgers. Ik roep dan ook iedereen op om voorzichtig te blijven: afstand houden, handen ontsmetten en draag een masker". Wat die strikte voorwaarden verder moeten inhouden, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard gaan we niet naar een systeem waarbij winkelen enkel op afspraak kan.

Ook federale musea en zwembaden mogen aanstaande dinsdag terug open.

Horeca en contactberoepen blijven dicht

Kappers en andere contactberoepen mogen hun zaak nog niet mogen heropenen. Zij blijven nog dicht tot minstens 15 januari. Ook de horeca moet de deuren dichthouden. "De steunmaatregelen voor zij die niet open kunnen gaan zullen worden verder gezet," zegt De Croo.

In het hele Brussels gewest blijft prostitutie dus ook verboden tot minstens 15 januari.

Het samenscholingsverbod en de avondklok blijven gelden tot 1 februari 2021, met een tussentijdse evaluatie op 15 januari. Voor Wallonië blijft de avondklok om 22.00 uur gelden. Voor Brussel is er nog geen duidelijkheid, minister-president Rudi Vervoort (PS) was niet aanwezig tijdens de persconferentie omwille van een medisch onderzoek dat niet kon worden uitgesteld. "Dat medisch onderzoek volgde op de besmetting met het Covid-19 virus die de minister-president enkele weken geleden had opgelopen," aldus zijn woordvoerster Zeynep Balci.

Een intiemere kerstviering

"We willen erover waken dat niemand alleen moet zijn met kerst. Alleenstaanden mogen dus hun twee knuffelcontacten uitnodigen tegelijkertijd," aldus De Croo. Die aanpassing kwam er volgens De Standaard onder druk van CD&V. De regels voor de knuffelcontacten bij niet-alleenstaanden blijven behouden, zij mogen slechts een persoon uitnodigen. Bovendien zal er een nationaal vuurwerkverbod gelden op oudejaar.

"Niet essentiële reizen worden ten sterkste afgeraden, voorzichtigheid blijft geboden," besloot De Croo. "Daarom hebben we besloten om grenscontroles uit te voeren om te controleren dat bij terugkeer uit een rode zone de documenten bij correct worden ingevuld en dat de afzonderingsmaatregelen na terugkeer worden gerespecteerd."

"We zitten nog steeds in de storm, voor er versoepelingen moeten we daar eerst uit," sluit Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan, "en daar zijn we nog ver vanaf. We kunnen pas terug versoepelen bij verschillende factoren: zoals minder dan 800 besmettingen en minder dan 75 ziekenhuisopnames per dag." Vandenbroucke benadrukt wel dat we ons niet moeten blindstaren op cijfers. "Het is niet zo dat als we aan die cijfers komen we automatisch naar versoepelingen zullen gaan."

De persconferentie na afloop van het Overlegcomité vond vrijdagavond plaats om 19 uur. Vertegenwoordigers van de federale en de deelstaatregeringen zaten al sinds 13 uur samen voor een evaluatie van de coronamaatregelen in ons land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?