Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, in de Kamer van het Federale Parlement

| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, in de Kamer van het Federale Parlement.

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht ingestemd met de verlenging van de epidemiologische noodtoestand voor drie maanden. Dat gebeurt in het kader van de pandemiewet.

Het parlement zette vorig jaar het licht op groen voor de pandemiewet. Die schept een wettelijk kader waarbinnen de overheid maatregelen kan nemen tegen het coronavirus. Voor die wet kan worden geactiveerd, moet eerst op basis van allerhande wetenschappelijk advies de epidemiologische noodtoestand worden afgekondigd. Dat gebeurde al een eerste keer eind oktober, maar de noodtoestand loopt binnenkort af.

Het Overlegcomité met daarin de federale regering en de deelstaten besliste vorige maand om die noodtoestand met drie maanden te verlengen. Hoewel de pandemie lijkt af te zwakken, zijn de voorwaarden daarvoor nog steeds vervuld, klonk het. Het parlement moet het koninklijk besluit dat die verlenging regelt, binnen de vijftien dagen bekrachtigen.

Dat gebeurde donderdagnacht. Oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA en PVDA stemden wel tegen, omdat er volgens hen geen sprake meer is van een noodsituatie. De noodsituatie geldt nu tot en met 28 april.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni