Overlegcomité met vertraging van start gegaan

© PhotoNews
| Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het federaal overlegcomité van 3 december 2021, waar nieuwe strenge coronamaatregelen opgelegd werden.

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten is vrijdag rond 14.30 uur begonnen. Dat is iets later dan voorzien, omdat premier Alexander De Croo (Open VLD) de ministers-presidenten eerst nog bij zich had geroepen. Het coronacommissariaat was daarbij ook vertegenwoordigd. Intussen heeft het Overlegcomité een akkoord bereikt over de coronabarometer. Om 19 uur volgt een persconferentie.

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag voor een zoveelste keer over de coronabarometer. Dat instrument moet aan de hand van kleurcodes meer voorspelbaarheid inbouwen in het beleid, maar raakte tot nog toe niet verder dan de tekentafel. De barometer zou te weinig ruimte laten voor het politieke compromis, was de vrees.

Premier Alexander De Croo liet donderdag in de Kamer uitschijnen dat het moment van de waarheid voor de coronabarometer is aangebroken, maar nu lijken enkele Franstalige excellenties tegen te stribbelen. Jean-Marc Nollet, een van de voorzitters van regeringspartij Ecolo, noemde het instrument zoals het nu op tafel ligt vrijdagochtend "niet bevredigend".

Pierre-Yves Jeholet (MR), de minister-president van de Franse gemeenschap, stuurde de leden van het Overlegcomité dan weer een brief met zijn bezwaren. De coronabarometer zou te veel gericht zijn op de cultuursector en de evenementen, is de teneur.

Om 19 uur lichten de leden van het Overlegcomité hun beslissingen toe op een persconferentie. Dat meldt het kabinet van de premier. Er is intussen een akkoord over de coronabarometer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?