Vilvoords burgemeester Bonte klaagt over onduidelijkheid contact tracing tussen gewesten

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, ziet het aantal besmettingen in wijken die aan Brussel grenzen toenemen. "Maar kan ik mijn ambtenaren vragen Brusselaars op te bellen?"

De grootste besmettingshaard in de gemeente Vilvoorde bevindt zich volgens de burgemeester momenteel in Koningslo, tegen Neder-Over-Heembeek. "Ik zie hetzelfde fenomeen in andere randgemeenten zoals Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek," aldus Bonte tegenover Het Nieuwsblad. "En dat terwijl er zich mogelijk een even groot probleem stelt in Brussel als in Antwerpen."

Bonte vraagt zich af hoe de verschillende contactopsporingsteams omgaan met mensen die veel pendelen tussen Vilvoorde en Brussel. "Gaan de Vlaamse ambtenaren - in het Frans - Brusselse mensen opbellen of niet? Verwacht men dat mijn lokale ambtenaren Brusselaars gaan opbellen die hier een pint zijn komen drinken? Mogen wij die contacteren of niet? Daar zijn geen overeenkomsten over tussen de gewesten. Denk ook aan de Taalwet. Ik weet niet of ik mijn ambtenaren kan vragen om Franstalige mensen uit Laken of Brussel te contacteren.”

Kafka

Vooralsnog heeft Bonte geen antwoord gekregen op zijn vragen. "Ik heb dit al aangekaart bij de Vlaamse overheid en de gouverneur. Ik krijg te horen dat de federale overheid dit moet bekijken en dan valt het stil. Zelfs minister van Gezondheid Wouter Beke en het Agentschap Zorg en Gezondheid erkennen het probleem. Ik wil een oproep doen om snel klaarheid te scheppen want momenteel is het pure Kafka. Als je niet uitklaart hoe die opvolging moet gebeuren is er nooit een deftige contact tracing van besmette personen mogelijk over de gewestgrenzen heen en hypothekeer je eigenlijk het hele systeem."

In Sint-Pieters-Leeuw, een van de gemeentes die volgens Bonte met dezelfde problemen kampt, wordt zijn bezorgdheid overigens niet gedeeld. "We zullen wel een modus vivendi vinden”, zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA) ook aan Het Nieuwsblad. “Dit staat allemaal nog in zijn kinderschoenen. Ik ga in Dilbeek of Halle ook niet tracen. Ik ga mij enkel bezighouden met mijn gemeente en mijn inwoners. Daar zullen we al werk genoeg mee hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?