28 gevallen van Britse coronavariant en 1 van Zuid-Afrikaanse in Brussel

SDS
© BRUZZ
25/01/2021
Updated: 25/01/2021 16.59u

Er zijn voorlopig 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld in Brussel, laat Inge Neven van de Gezondheidsinspectie weten, en ook één geval van de Zuid-Afrikaanse variant. In de Nederlandstalige Brusselse scholen zijn er voorlopig nog geen varianten van het virus opgedoken.

Vanaf volgende week worden sneltests uitgerold in alle Brusselse testcentra, zegt Neven. Voorlopig wordt de teststrategie niet verder aangepast, al sluit ze sneltests in bepaalde wijken niet uit mocht er ergens een grote uitbraak worden vastgesteld.

In het gewest zijn tot nu toe 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld, onder meer in een kinderdagverblijf in Sint-Joost-ten-Node en het Franstalige Collège Saint-Michel in Etterbeek. "In totaal zijn in drie scholen besmettingen met de Britse variant aangetroffen", zegt Neven.

Naast de zeven besmettingen met de Britse variant in het Collège Saint-Michel gaat het dan over de Hamaide-school in Ukkel, waarvan de kleuterklassen werden gesloten na de ontdekking van 25 gevallen van wie één met de Britse variant, en een lagere school in Etterbeek.

Zeven scholen (deels) gesloten na corona-uitbraak

In totaal werden er zeven scholen deels of volledig gesloten na de ontdekking van een uitbraak van besmettingen met het coronavirus. Naast de drie scholen waar de Britse variant is ontdekt, sloot ook Les Marronniers in Etterbeek na twee positieve gevallen.

La Source in Evere liet een volledige klas in quarantaine gaan, net zoals de Aubier-school, de Sint-Pietersschool in Ukkel en school 9 in Molenbeek.

Neven wil niet verder uitweiden over waar de overige Britse virusvarianten zijn ontdekt. Er is ook één iemand bij wie de 'Zuid-Afrikaanse' coronavariant is gedetecteerd. Deze variant werd niet in een school gedetecteerd en het zou ook niet gaan over een teruggekeerde reiziger.

Aan Nederlandstalige zijde zijn er nog geen besmettingen met Britse of andere nieuwe varianten van het virus vastgesteld, noch in het gemeenschapsonderwijs noch in het vrije onderwijs. Volgens Neven is het zeer waarschijnlijk dat ook hier gevallen zullen ontdekt worden. De besmettingsgraad blijft net als vorige week nog vrij laag, met in het katholieke net bijvoorbeeld 3 à 4 besmettingen per dag. Het stedelijke en gemeentelijke net was niet beschikbaar voor commentaar.

'Voldoende grote steekproef nodig'

Nationaal zijn intussen 10 tot 25 procent van de besmettingen gevallen met de besmettelijkere Britse variant, wordt geschat op basis van steekproeven. Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/U Hasselt) denkt dat het inderdaad momenteel nog meevalt in Brussel, maar houdt toch een slag om de arm.

"Na de kerstvakantie verdubbelde het aantal besmettingen in Brussel vanwege het grote aantal reizigers, en dit gaat dan toch wat tegen de verwachting in. Maar geluk of pech speelt daar ook een rol. Daarnaast heeft Brussel ook geen grenzen met buurlanden, vanwaaruit de nieuwe variant kan binnensijpelen, zoals bijvoorbeeld in de provincies Antwerpen, Limburg of Luik wel het geval is."

Om zeker te zijn dat bepaalde besmettingsclusters niet onder de radar blijven, pleit Molenberghs voor een voldoende groot steekproefstaal om te testen op de Britse variant. "Van belang is ook dat er zowel besmettingen in de hoge stad als in de kanaalsikkel worden bekeken, dat de steekproef het hele gewest afdekt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Britse variant coronavirus , britse variant , coronavirus , besmetting coronavirus , besmettingen coronavirus , Inge Neven , Brusselse gezondheidsinspectie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni