| Op zaterdag 8 mei 2021 mochten de terrassen opnieuw open. Het Heilig Kruisplein aan het Flageygebouw liep 's avonds vol met jongeren na een facebook oproep om te komen feesten. De elementaire coronamaatregelen bleven daarbij helemaal achterwege.

Ziekenhuizen ongerust over de massafeesten: 'Kans op besmetting is nu groter'

Lilith Geeraerts
© BRUZZ
10/05/2021

Het heropenen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok gaven zaterdagnacht aanleiding tot massabijeenkomsten in openlucht onder meer op Flagey, en dat veelal zonder mondmasker of de nodige afstand. De Brusselse zorgsector is ongerust. "De virusvarianten die momenteel circuleren, zijn besmettelijker dan vorig jaar," zo klinkt het. Op naar de vierde golf?

Het bericht over een corona-overlijden bij een volledig gevaccineerde bewoner van een woonzorgcentrum, kreeg zondag een extra wrange nasmaak in combinatie met de beelden van massaal feestgedruis in Elsene afgelopen zaterdagnacht.

Meer dan duizend personen kwamen er samen op het plein, na het sluitingsuur van de horeca, om samen feest te vieren. De politie liet de feestvierders betijen tot ongeveer 1 uur 's nachts. Na een oproep van burgemeester Chistos Doulkeridis (Ecolo) om het feest op te doeken omdat het te laat werd, moest de politie de feestvierders uit elkaar drijven, onder meer met een waterkanon.

'Situatieafhankelijk'

Ook Vlaams parlementslid Els Ampe (Open VLD) was aanwezig. Ze wou de feestvierders een hart onder de riem te steken en bracht verslag uit op de sociale media. De politica beriep zich op een onderzoek dat stelt dat slechts één op de zevenduizend besmettingen in de buitenlucht gebeurt.

Dat is alvast niet wat virologen zeggen. In een artikel in De Morgen stelde viroloog Steven Van Gucht twee maand geleden dat tien tot vijftien procent van de besmettingen in openlucht gebeurt.

Maar "wat de cijfers ook zijn, alles is afhankelijk van de situatie", zeggen zowel Kenneth Coenye, de hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis, als de woordvoerder van het UZ Brussel als reactie op de massale bijeenkomsten afgelopen weekend. De situatie op hun Covid-afdelingen is nog steeds precair, ondanks de daling van het aantal opnames.

Op zaterdag 8 mei 2021 mochten de terrassen opnieuw openen na de verplichte sluiting van cafés en restaurants in oktober 2020. Het Heilig Kruisplein naast het Flageygebouw liep 's avonds vol met feestende jongeren

| Zaterdag 8 mei, Flageyplein. Jongeren vieren het einde van de avondklok. Maar van social distance of mondmaskers is niet veel te merken en het bier en sterke drank vloeien rijkelijk.

"We weten nu goed hoe het virus wordt overgedragen", zegt communicatieverantwoordelijke van het UZ Brussel Edgard Eeckman. "Pin u niet vast op de cijfers uit onderzoeken, want er zijn verschillende factoren die meespelen. Als u te dicht bij elkaar staat, dan is het virus overdraagbaar, zeker als u even met elkaar praat", stelt Eeckman.

De woordvoerder van het UZ wil wel benadrukken dat hij begrijpt dat er versoepeld wordt, omdat de psychologische en economische toestand van de burgers daar om vraagt.

Hij erkent ook dat het aantal besmettingen momenteel in een dalende lijn zit. "Maar in het ziekenhuis voelen we die verbetering niet zo heel snel. Als één iemand overlijdt op intensieve zorgen, dan betekent dat: er is één bed vrij. En bovendien zien we na versoepelingen toch altijd opnieuw een stijging. Dus ja: binnen twee weken kunnen we ons aan een vierde golf verwachten."

Hoesten in gezicht

Kenneth Coenye, hoofdarts in het Sint-Jansziekenhuis, treedt hem daarin bij. Hij waarschuwt ook dat vaccinatie niet honderd procent sluitend is. In het ziekenhuis ziet hij ook patiënten die gevaccineerd zijn, deels of volledig, toch nog binnenkomen met symptomen - al zijn die meestal lichter.

De Britse variant is de meest opvallend aanwezige op de Covid-afdeling momenteel. "De Britse en Zuid-Afrikaanse variant zijn virulenter dan de eerste variant die we vorig jaar leerden kennen", legt Coenye uit.

"Dat wil zeggen dat er minder virusdeeltjes nodig zijn, om iemand echt ziek te maken. De Indiase variant is op dit moment de meest virulente, en die kent dan ook nog eens vijf mutaties. De huidige coronavarianten zijn dus zeker overdraagbaar in buitenlucht. Je zou zelfs inderdaad kunnen zeggen dat de kans op besmetting nu groter is dan vorig jaar, afgezien van de vaccinaties. Binnen twee weken zullen we hiervan het effect waarnemen."

Gevaccineerd en toch overleden

Gisteren overleed een volledig gevaccineerde bewoner van een woonzorgcentrum in Borsbeek nog aan de Indiase variant van het virus.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de vaccins tegen deze variant beschermen. Andere personen in het woonzorgcentrum raakten ook besmet, maar zijn niet ernstig ziek geworden. Voorlopig zijn er vijf gevallen van de Indiase variant bekend in het Brussels Gewest, verspreid over de verschillende gemeenten. Dat bevestigt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Er is dus nog geen cluster gedetecteerd.

Coenye nuanceert wel het sterfgeval in het woonzorgcentrum in Borsbeek. "We weten op dit moment niets over de gezondheidstoestand waarin de overleden persoon verkeerde", sluit de hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis af. "De gezondheid van sommige mensen is zo fragiel, dat ze ook aan een verkoudheid kunnen overlijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Gezondheid, Samenleving, indiase variant, coronavirus, aantal besmettingen coronavirus, heilig kruisplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni