Vandenbroucke: Algemene derde prik voorlopig niet nodig

© Belgaimage
| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Er zijn momenteel geen robuuste wetenschappelijke gegevens beschikbaar over het nut van een derde prik voor mensen met een comorbiditeit of voor ouderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de Kamer. "Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in arme landen te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons."

Deze week gaan de uitnodigingen voor een derde prik de deur uit voor mensen met een verminderde immuniteit. Het gaat onder meer om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, patiënten die chronische nierdialyse krijgen of die behandeld worden tegen kanker of de afgelopen drie jaar een behandeling kregen en patiënten die een stamcel- of orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Dat zij die derde prik krijgen komt omdat uit wetenschappelijke studies is gebleken dat zij na één dosis van het Johnson & Johnson-vaccin of twee doses van een ander coronavaccin toch nog te weinig beschermd zijn tegen het coronavirus.

Minister Vandenbroucke kreeg dinsdag de vraag of een derde zogenaamde 'boosterprik' ook noodzakelijk is voor de rest van de bevolking en voor kwetsbare bevolkingsgroepen. "We hebben op dit moment geen robuuste wetenschappelijke gegevens die er op wijzen dat zo een derde prik noodzakelijk is, niet voor een grote groep mensen met comorbididteit (mensen die een of meer chronische aandoeningen hebben, nvdr.) of voor ouderen," was het antwoord van de minister. "Ik sluit niet uit dat die gegevens er in de toekomst wel komen, maar dat is op dit moment niet het geval."

Minister Vandenbroucke verwees ook naar een artikel in het medische vakblad The Lancet. Een groep van topexperten schrijft er dinsdag dat mogelijke voordelen van een derde prik niet opwegen tegen het vaccineren van mensen in arme landen. "Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons. Dat is een kwestie van wetenschap en internationale solidariteit," aldus nog minister Vandenbroucke.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?