Vandenbroucke: 'Bezoekers mogen toch door huis naar tuin of terras'

© PhotoNews
| Frank Vandenbroucke (SP.A), federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Bezoekers mogen toch door het huis lopen om naar de tuin of het terras te gaan. Zo kunnen ook bewoners van rijhuizen en appartementen gasten ontvangen. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zaterdagmiddag verduidelijkt aan VTM Nieuws.

Het Overlegcomité besloot vrijdag om onze 'buitenbubbel' te vergroten van vier naar tien personen. Vanaf maandag mag je dus met tien personen in je tuin of op je terras staan, zolang je maar sociale afstand bewaart of een mondmasker draagt als dat niet mogelijk is.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet bij de verstrenging van de coronamaatregelen eind november weten dat afspreken in de tuin alleen mocht als je gasten niet door je huis moesten passeren, maar dat geldt nu dus niet meer.

Toiletbezoek mag ook

Minister Vandenbroucke benadrukt dat de beslissing toen op een zwaar moment in de crisis werd genomen. "Maar we gaan dat niet blijven zeggen. Ook wie in een rijhuis woont, mag dus mensen ontvangen en dat mag ook als ze daarvoor door het huis moeten."

Vandenbroucke zei ook dat naar het toilet gaan opnieuw kan. Tot nu toe was dat alleen toegestaan voor het knuffelcontact. "Maar dit betekent niet dat het een goed idee is om nu barbecues te gaan organiseren", zegt de minister.

"Dan wil je gezellig dicht bij elkaar zitten en sfeer maken. Maar we gaan het ook niet verbieden of beboeten. Meer dan ooit rekenen we op het gezond verstand van de mensen."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?