Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem op de persconferentie na het overlegcomité van 12 februari 2021

Wat u moet onthouden van het Overlegcomité van vrijdag

KVDP, TDN
© BRUZZ - Belga
05/03/2021
Updated: 06/03/2021 08.55u

Het Overlegcomité besliste dat we vanaf maandag in groepen van tien mensen opnieuw mogen buitenkomen. "Deze maatregel moet zuurstof geven", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). Aan een aantal sectoren werd ook wat perspectief gegeven. De Brusselse maatregelen - onder meer de strengere avondklok en de algemene mondmaskerplicht - blijven van kracht. Begin volgende week volgt overleg met de burgemeesters, kondigt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan.

Tijdens het Overlegcomité van vorige week werd nog voor een exponentiële curve gevreesd. Er werd toen beslist om een 'time-out' in te lassen. Voor er versoepeld kon worden, moest er meer duidelijkheid zijn over de stijgende curves. "De gevreesde exponentiële stijging is er niet gekomen", lichtte premier De Croo toe na het Overlegcomité. "Er is wel nog een lichte stijging van de ziekenhuisopnames. Dat is een reden tot bezorgdheid, maar die stijging ligt in lijn met de verwachtingen van de wetenschappers."

Meer sociaal contact buiten

Er is nood aan perspectief en vrijheid, besefte De Croo. "Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij. Als we die buiten op de juiste manier gebruiken, dan kunnen we stap voor stap vooruit. Ondertussen gaan ook de vaccinaties door, en zo komen we stap voor stap bij een lente van de vrijheid", sprak de premier. Zeker in maart en april ligt de focus nog op buitenactiviteiten. Vanaf mei zouden onder bepaalde voorwaarden ook opnieuw binnenactiviteiten mogelijk zijn.

Concreet wordt het vanaf maandag opnieuw mogelijk om met tien mensen buiten af te spreken in plaats van met vier. "Dit moet zuurstof geven", aldus De Croo. De afstandsregels en mondmaskerplicht blijven wel gelden. Eveneens vanaf 8 maart wordt het mogelijk om met 50 mensen begrafenissen bij te wonen. Professionele fotografen mogen weer aan de slag, alsook privé-sauna's voor gezinnen.

Onderwijs en jeugd

Het Overlegcomité zette ook het licht op groen voor daguitstappen in het middelbaar en lager onderwijs vanaf 15 maart. In het hoger onderwijs mogen studenten terug één dag per week naar de les op de campus, leerlingen in het buitengewoon onderwijs (OV3 en OV4) mogen net als leerlingen in het deeltijds beroepsonderwijs voltijds terug naar school. Scholieren aan het secundair onderwijs moeten nog wachten tot na de paasvakantie om hun klasgenootjes opnieuw elke weekdag te zien.

Ook voor de georganiseerde buitenactiviteiten voor de jeugd komen er versoepelingen. Zo zullen -13-jarigen opnieuw met 25 activiteiten buiten mogen doen (dat was nu 10). En voor de paasvakantie worden jeugdkampen met groepen tot 25 personen mogelijk. Dat kunnen ook kampen met overnachtingen zijn. Aan de kampen wordt wel een testexperiment gekoppeld. Bedoeling is dat iedereen bij het begin en het einde van het kamp getest wordt.

plan overlegcomite

Dit is de timing voor mogelijke versoepelingen.

Horeca ten vroegste open in mei

Vanaf 1 april zal weer wat meer mogelijk zijn in openlucht. De pretparken mogen vanaf dan open. Culturele evenementen zullen in openlucht 50 toeschouwers mogen tellen. Sporttrainingen van amateurclubs zullen buiten met maximaal tien man mogen doorgaan. Ook voor erediensten worden 50 aanwezigen toegelaten, zolang die buiten plaatsvinden.

Voor de horeca wordt het nog wachten tot minstens 1 mei. Ook andere versoepelingen voor binnenactiviteiten - van cultuur tot sport en commerciële activiteiten - zullen pas dan mogelijk zijn. De expertengroep moet daarvoor een stappenplan opstellen. Veel zal afhangen van hoever de vaccinatie tegen dan gevorderd is. "We gaan hiervoor ook massaal inzetten op snel- en zelftests", zegt De Croo.

Het reisverbod blijft nog zeker tot na de paasvakantie van kracht. Het wordt verlengd tot 19 april, de dag na de paasvakantie. Bedoeling is wel dat het verbod opnieuw geëvalueerd wordt op het volgende Overlegcomité van 26 maart.

Brusselse maatregelen

Naast de federale maatregelen gelden er in Brussel nog enkele extra maatregelen. De avondklok geldt hier van 22 uur tot 6 uur, in tegenstelling tot de rest van het land waar de avondklok van middernacht tot 5 uur geldt. Daarnaast is er een algemene mondmaskerplicht, geldt een algemeen alcoholverbod en moeten winkels dicht om 20 uur.

Die maatregelen blijven voorlopig van kracht, maar er komt een evaluatie. "We komen van een week pauze. Begin volgende week volgt overleg met de burgemeesters", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort. "We gaan samen de maatregelen evalueren en zien welke stappen we in fases kunnen nemen. We zitten met een momentum dat perspectief biedt."

Op 26 maart vindt het volgende Overlegcomité plaats en wordt de epidemiologische situatie opnieuw tegen het licht gehouden. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet al verstaan dat de avondklok nog een tijdlang zal gelden, ook wanneer de horeca heropent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni