Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Vandenbroucke: 'Kinderen na hoogrisicocontact beter toch naar school'

© Belga
24/01/2022

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om kinderen die thuis een hoogrisicocontract hebben gehad maar negatief testen op het coronavirus tijdelijk toch naar school te laten gaan. Dat standpunt verdedigt hij op de voorbereidende vergadering op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van woensdag.

Vandenbroucke stelt vast dat de besmettelijkheid van de omikronvariant veel afwezigheden bij leerlingen en leerkrachten veroorzaakt. Dat leidt tot de sluiting van heel wat klassen veroorzaakt, door besmetting of quarantaine. Daarom stelt hij een tijdelijke aanpassing van de huidige procedure voor.

Kinderen die thuis een hoogrisicocontact hebben gehad, maar zelf geen Covid hebben opgelopen, zouden dan toch naar school kunnen. Voor de andere activiteiten blijft de quarantaine dan wel nog verplicht.

Kinderen die besmet zijn, symptomatisch of niet, moeten voor Vandenbroucke nog altijd thuis blijven om leerlingen en leerkrachten maximaal te beschermen tegen besmetting. Voorts wordt aangedrongen dat ouders hun kinderen laten testen met een PCR-test indien ze symptomen vertonen, door gebruik te maken van de zelfevaluatietool om een testcode te verkrijgen.

Steeds meer bezorgde ouders

De situatie in de scholen zorgt ook voor heel wat bezorgdheden bij ouders. Die willen de quarantaine en de opvang van de kinderen geregeld krijgen, merkt de Gezinsbond. Die krijgt steeds vaker ouders aan de lijn met vragen over de quarantaineregels. "Ouders moeten nu er nu voor zorgen dat ze én mee zijn met de quarantaineregels, én opvang voor hun kinderen kunnen regelen én zelf nog eens aan de slag kunnen blijven. Dat is geen sinecure," zegt Marie Behaeghe, woordvoerder van de Gezinsbond.

Veel ouders bellen daarom voor advies over wat ze concreet moeten doen in geval van besmetting. Dat is namelijk niet altijd even duidelijk en soms hanteren de scholen zelfs verschillende regels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni