Frank Vandenbroucke (Vooruit),  vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Vandenbroucke werkt aan striktere taalregels voor artsen

© Belga - BRUZZ
21/08/2023
Updated: 21/08/2023 18.13u

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan nieuwe regels die moeten garanderen dat zorgverleners de taal van de patiënt spreken. Er bestaat vandaag al heel wat wetgeving, zegt de minister, "maar die kan sluitender".

Vandenbroucke reageert maandag op het bericht dat er voor het eerst in ons land meer dan 10.000 buitenlandse artsen actief zijn. De instroom gaat een pak breder dan enkel uit onze buurlanden.

Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) acht de tijd rijp voor maatregelen, om te voorkomen dat patiënten binnenkort niet meer bij de dokter kunnen worden geholpen in hun eigen taal. "Ik wil dat artsen de taal van de patiënt spreken en ik zal daartoe een sluitend voorstel indienen", reageert minister Vandenbroucke.

Eigen taal

De minister wijst erop dat het een recht van de patiënt is om in de eigen taal zorg toegediend te krijgen. In juni heeft de minister de administratie gevraagd reglementaire aanpassingen voor te bereiden om kennis van een van de landstalen te kunnen afdwingen.

Hij merkt wel op dat daarbij de Europese regels niet uit het oog mogen worden verloren. Het zal dus gaan om één van de drie landstalen, waarbij ook de proportionaliteit meetelt. Niet voor alle zorgverlers zullen met andere woorden dezelfde vereisten gelden inzake taalkennis, bijvoorbeeld voor zorgverleners die niet of nauwelijks in contact komen met patiënten.

Vandenbroucke herinnert er ook aan dat hij voor het tweede jaar op rij de artsenquota in ons land heeft verhoogd. "De deelstaten hebben voor de zomer laten weten dit voorstel te zullen volgen. Ik roep hen dan ook op om hun bevoegdheid over de subquota optimaal in te zetten zodat er voldoende huisartsen, psychiaters, geriaters en andere worden opgeleid. Zo kunnen we tekorten in een aantal disciplines wegwerken."

Nederlandstalige artsen in trek

Vlaams parlementslid en Brusselaar Karl Vanlouwe (N-VA) vraagt dat minister Vandenbroucke zijn engagement ook toepast in de Brusselse ziekenhuizen. Daar kunnen Nederlandstalige patiënten vaak niet geholpen worden in hun taal. "Ook in de Brusselse ziekenhuizen moeten patiënten in hun taal bediend kunnen worden. Vlamingen mogen in Brussel toch niet als tweederangsburgers behandeld worden of gediscrimineerd omwille van hun taal", vindt de N-VA'er.

Vorig jaar meldde BRUZZ dat het aantal Nederlandstalige artsen in Brussel in de lift zit. Zo groeide op vier jaar tijd het aantal leden van de Brusselse huisartsenkring (BHAK) van 95 naar 139. Nederlandstalige artsen, bleek toen, zijn bovendien in trek bij patiënten die geen Nederlands spreken. "Ze hebben vaak een andere aanpak dan Franstalige artsen, die sneller naar een specialist doorverwijzen", verklaarde Hicham Vanborm, coördinator van de BHAK, toen. Die wees er wel op dat als gevolg daarvan nieuwe Nederlandstalige patiënten niet altijd bij een Nederlandstalige huisarts terechtkunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid, frank vandenbroucke, doktersopleiding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni