Interventie in de Emile Feronstraat na een CO-intoxicatie.

Veertienjarig meisje uit Sint-Gillis overleden na CO-intoxicatie

Kaat Costers
© BRUZZ
25/04/2023

De tiener die zich sinds vorige week woensdag in kritieke toestand bevond na een CO-intoxicatie, is overleden. Dat wordt bevestigd door het parket van Brussel. Het veertienjarige meisje werd door haar moeder gevonden, die haar nog gereanimeerd heeft. Ze werd door de hulpdiensten naar het ziekenhuis overgebracht.

De moeder van het meisje trof haar dochter woensdagavond bewusteloos aan in de badkamer, in hun woonst in de Emile Feronstraat in Sint-Gillis. Ze belde meteen de hulpdiensten, die haar hielpen om haar dochter te reanimeren. Het meisje werd onder MUG-begeleiding naar het ziekenhuis overgebracht.

Het CO-gas was afkomstig van een niet-conforme boiler op gas. Ook was er een probleem met de afvoer van verbrandingsgassen en de aanvoer van verse lucht. Volgens de brandweer werden er zeer hoge CO-waarden gemeten.

Het is al het tweede geval dit jaar, in januari overleed er nog een achttienjarig meisje uit Ganshoren. Vorig jaar werden 131 mensen binnengebracht in Brusselse ziekenhuizen met een CO-intoxicatie. Hiervan lieten drie het leven. Bij de huurdersbond en het OCMW van Stad Brussel maken ze zich hier grote zorgen over. Volgens de woordvoerder van het OCMW, Jan Willems, zou een oplossing kunnen zijn dat het jaarlijks of tweejaarlijks laten controleren van de verwarmingsketels een verantwoordelijkheid van de verhuurder wordt, in plaats van die van de huurder.

Het antigifcentrum trekt aan de alarmbel, want elk jaar zijn meer dan 100 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging. Ook bij de huurdersbond en het OCMW van de Stad Brussel maken ze zich zorgen om de vele gevallen dit jaar. Zij stellen vast dat mensen in kwetsbare situaties vaker slachtoffer worden van de 'stille moordenaar'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni