Vilvoorde volgt Brussel en niet Vlaanderen in de versoepeling van de coronamaatregelen

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Door de hoge besmettingscijfers in de Vlaamse Rand en de lage vaccinatiegraad bij de jongeren ziet Vilvoorde tijdelijk af van een aantal Vlaamse versoepelingen. Zo blijven de sluitingsregels in de horeca van kracht en moeten leerlingen aan het secundair onderwijs nog steeds een mondmasker dragen.

Op 1 september start de vierde fase van het Zomerplan van de federale regering en vallen heel wat beperkingen en maatregelen weg. Althans, voor Vlaanderen en Walloniƫ. De Brusselse regering besliste om even de pauzeknop in te duwen en de geldende maatregelen aan te houden. De enige versoepeling die wel doorgaat: je mag een onbeperkt aantal mensen thuis ontvangen.

Slechtste leerling van Vlaamse klas

Aanleiding voor die Brusselse beslissing zijn de relatief hoge besmettingscijfers en vooral de lage vaccinatiegraad. Ook de stad Vilvoorde - dat soms wel eens de twintigste gemeente van Brussel genoemd wordt - kampt men met dezelfde problematiek. Met een incidentie van 604 besmettingen de afgelopen twee weken (op 100.000 inwoners) behoort Vilvoorde tot de slechtste leerlingen van de Vlaamse klas. De besmettingsgraad ligt er momenteel hoger dan in vele Brusselse gemeenten.

Vilvoorde ontsnapt ook niet aan de hoofdstedelijke problemen met betrekking tot de vaccinaties. Met ruim 75 procent volledig ingeƫnte 18-plussers staat de randgemeente helemaal onderaan het rijtje in Vlaanderen. Daarom besliste de Vilvoordse gemeentecel om een aantal versoepelingen uit te stellen. "Ik hoop dat onze cijfers snel verbeteren zodat we ook in Vilvoorde naar een volledig normale situatie kunnen overschakelen", aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit).

Striktere regels voor horeca en onderwijs

Binnen het onderwijs volgt Vilvoorde integraal de regels van de Vlaamse overheid behalve voor het secundair onderwijs. In de secundaire scholen blijft de mondmaskerplicht gelden. Ook bij een bezoek aan de stadsdiensten blijft het dragen van een mondmasker verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Daarnaast blijven horecazaken net als in het Brussels Gewest verplicht gesloten tussen 1.00 uur en 5.00 uur.

"We kunnen niet rond de vaststelling heen dat in de Rand rond Brussel het aantal COVID-besmettingen verder oploopt terwijl er nog heel wat mensen moeten worden gevaccineerd", , aldus Bonte. "Dat ook in Brussel de cijfers slecht zijn verplicht ons om ook het huidig sluitingsuur voor de horeca nog even aan te houden. We willen vermijden dat onze gezondheidsinstellingen weer onder druk komen te staan."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?