Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde (archiefbeeld).

Gebrek aan samenwerking hindert Kanaalplan Vilvoorde

© Belga
26/09/2018

Door het Kanaalplan Vilvoorde zijn de controles op illegale activiteiten toegenomen, maar het gebrek aan samenwerking en financiering staan nog betere resultaten in de weg. Zo blijkt uit het evaluatierapport van het plan, dat dinsdag in het stadhuis van Vilvoorde werd voorgesteld door burgemeester Hans Bonte (SP.A) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Daaruit blijkt dat er geen eenheid van werkwijze of aanpak is met alle Brusselse en Vlaamse partners, dat de Vlaamse politiezones uit de rand structureel ondergefinancierd blijven en kampen met een schrijnend politietekort. Tot slot is er vanaf volgend jaar geen structurele financiering voor de opvolging van geradicaliseerden en de preventieve aanpak ervan in Vilvoorde.

Het kanaalplan Vilvoorde leide tot een verbeterde samenwerking. Door de toegekende ondersteuning en personeelsversterking werd er intensiever gewerkt op een aantal criminaliteitsfenomenen. Door een actieve LIVC-werking (Lokale Integrale Veiligheid) is de 'aanklampende opvolging' van alle gekende foreign terrorist fighters werkelijkheid geworden en is er een eerste voorzichtige terugval zichtbaar in het aantal geregistreerde feiten gerelateerd aan radicalisme en terrorisme. De toename van controles op illegale activiteiten en onderliggende criminaliteitsfenomenen in de illegale economie zijn volgens de evaluatie spectaculair toegenomen.

Geen samenwerking tussen burgemeesters

Minister Jambon en burgemeester Bonte erkenden dat er nog een aantal tekortkomingen zijn. Beiden wezen onder meer op het feit dat de samenwerking tussen politiezones wel functioneert - hoewel Bonte wees op problemen van informatiedoorstroming tussen de zones -, maar dat er van een samenwerking op bestuurlijk niveau, tussen de burgemeesters, nog geen sprake is. Jambon wees er ook op dat de vijf betrokken politiezones (vier Brusselse en VIMA) vorige vrijdag het Kanaalplan hebben geëvalueerd.

Bonte toonde zich na de vergadering tevreden dat de minister erkende dat er een probleem van capaciteit en onderfinanciering is en dat de politiezones in de rand met specifieke problemen kampen. Deze legislatuur werden de middelen bevroren, maar dat is niet houdbaar en dit punt moet op tafel komen bij de regeringsvorming volgend jaar, zei hij. De minister was het ook met burgemeester Bonte eens dat politiezones in de rand sterke concurrentie hebben van de Brusselse zones, waar de mensen behoorlijk meer kunnen verdienen door de taalpremies.

Hans Bonte wees ook het gevaar voor een waterbed-effect. Wanneer bepaalde vormen van criminaliteit, zoals illegale economie, horeca of goktenten hard aangepakt worden, verhuizen die naar een andere politiezone. Jambon relativeerde dit: ook in de Brusselse politiezones worden deze fenomenen volgens hem hard aangepakt.

De evaluatie werd opgemaakt door de lokale politie van Vilvoorde en Machelen (VIMA), de federale politie en het parket van Halle-Vilvoorde, de stad Vilvoorde, Vlaams-Brabant, het Arbeidsauditoraat en de sociale inspectiediensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Justitie, Hans Bonte, Jan Jambon, kanaalplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni