Hans Bonte kiest voor Vilvoorde

Hans Bonte is de laatste SP.A-politicus die nog moest decumuleren. In juni 2016 voerden de Vlaamse socialisten de decumul in voor parlementsleden.

SP.A-Kamerlid Hans Bonte zal na deze ­legislatuur niet terugkeren naar de nationale politiek. Hij gaat voluit voor een tweede sjerp in zijn gemeente Vilvoorde. Bij SP.A is het niet langer toegestaan om een lokaal uitvoerend mandaat te combineren met een zitje in het parlement.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Bonte blijft het rode cumulverbod "een strategisch slechte beslissing" noemen en heeft dus met lange tanden zijn keuze gemaakt voor het lokale mandaat. "Ik heb de combinatie van mijn parlementair werk met mijn Vilvoordse ervaringen altijd als verrijkend ervaren. Denk alleen al aan de Syriëstrijders en alles wat met radicalisering te maken heeft. Maar nu kies ik 100 procent voor Vilvoorde."

Zijn missie om van Vilvoorde een centrumstad te maken, liet Bonte opnemen in het SP.A-partijprogramma. "Vilvoorde groeit te snel en krijgt niet de middelen die daarbij horen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar zelfs ronduit schandalig", foetert de Vilvoordse burgemeester, die claimt 8 miljoen euro per jaar meer nodig te hebben.

Zoals sommige van zijn lotgenoten had Bonte ook de uitslag van de lokale verkiezingen kunnen afwachten alvorens de keuze te maken. Maar dat doet hij niet. Ook als hij niet opnieuw burgemeester wordt, zal hij niet op een verkiesbare plaats staan in 2019. "Dan stopt allicht mijn politieke carrière."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?