Op een steenworp van de Marchantbrug in Anderlecht verrijst een nieuw vastgoedproject. De site zal 47 woningen, een klimzaal en handelszaken omvatten. Het openbaar onderzoek loopt nog tot donderdag 12 juni.

©
VELD / urban.brussels
| Het project Mons 576 in Anderlecht.
47 nieuwe woningen, een klimzaal en handelszaken aan de Marchantbrug
Op de site waar vandaag de supermarkten Prim Land en Aldi gevestigd zijn, komt een gemengd project met woningen, commerciële ruimtes en parkeerplaatsen. Beide winkels worden afgebroken.
Het project, getiteld 'Mons 576' van architectenbureau VELD voorziet in de bouw van 47 woningen, twee handelsruimten aan de Bergensesteenweg, een horecazaak en een klimzaal aan de kanaalzijde. Ook komt er een ondergrondse parking met 101 plaatsen voor auto's en 96 voor fietsen. Deze parking zal gedeeld worden door de bewoners, bezoekers die komen shoppen en sporters.
Klimzaal en horecazaak met zicht op kanaal
Het project bestaat uit vier gebouwen. Twee daarvan zijn uitsluitend bestemd voor woningen. Daarnaast komt er een commerciële sokkel, “het magazijn” genoemd, en een toren van acht verdiepingen aan het kanaal. In die toren worden de klimzaal en horecazaak ondergebracht, verspreid over meerdere niveaus.
De woningen van de toren bevinden zich van de tweede tot en met de achtste verdieping. Op de bovenste verdiepingen komen duplexappartementen. Het dak van het commerciële gebouw zal dienstdoen als terras voor de horecazaak, met uitzicht op het kanaal.
Tussen de gebouwen komen verschillende gedeelde buitenruimtes. Die zijn bestemd voor bewoners en bezoekers, en zijn dus niet publiek toegankelijk. Het openbaar onderzoek loopt van woensdag 14 mei tot donderdag 12 juni.
'Dossier Pierre Marchantbrug zit vast'
De site ligt binnen de perimeter van het Kanaalplan, een initiatief van het Brussels Gewest om de ontwikkeling langs het kanaal Brussel-Charleroi te sturen. De omgeving is sterk in beweging met een mix van eengezinswoningen, leegstaande terreinen, magazijnen, garages, appartementsgebouwen en recente bouwprojecten zoals Citydox.
Wat er met de Pierre Marchantbrug zal gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk. De brug, die sinds 2014 gesloten is voor autoverkeer wegens stabiliteitsproblemen, dateert uit 1936 en wordt sinds de sluiting enkel gebruikt door voetgangers en fietsers.
Het Brussels Gewest heeft al langer plannen om de brug te vervangen door een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug. Voor gemotoriseerd verkeer is daarbij geen plaats voorzien. Dat stuit op verzet van de gemeente Anderlecht, die net vanwege de komst van de nieuwe woonwijk pleit voor het toelaten van lokaal autoverkeer. De gemeente gaf eerder een negatief advies en vraagt om een herziening van de plannen.
"Het dossier zit op dit moment vast," bevestigt Steven Fierens, woordvoerder van Brussel Mobiliteit. Een nieuwe regering zal nodig zijn om het dossier opnieuw in beweging te krijgen.
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , marchantbrug , kanaalplan