VUB-onderzoek toont belang kinesitherapie in herstel van Covid-19

© PhotoNews

Een onderzoek van de Rehabilitation Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel heeft aangetoond dat kinesitherapie voor Covid-19-patiënten een positief effect heeft op de longfunctie. Ze stellen zelfs dat de kinesitherapeut onmisbaar is en ook bijdraagt aan het mentale welzijn.

Tot dusver waren richtlijnen voor de kinesitherapeutische behandeling van Covid-19-patiënten vaak gebaseerd op vorige ervaringen bij patiënten met andere, gelijkaardige longaandoeningen. Intussen zijn er wel verschillende klinische studies rond het gebruik van kinesitherapie voor coronapatiënten, maar om tot algemene richtlijnen te komen zijn de onderzoekers van VUB en UZ Brussel vijftien bestaande studies in detail gaan bekijken.

In deze studies werd kinesitherapie in verschillende vormen aan in totaal 1.341 Covid-19-patiënten aangeboden. De bestudeerde behandelingen bestaan onder meer uit het verbeteren van de longfunctie, het trainen van de ademhalingsspieren, het fitter worden, krachttrainingen of aerobe trainingen zoals wandelen. De conclusie is dat het verbeteren van de longfunctie in combinatie met aerobe of krachttrainingen noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd stellen ze ook een positieve psychosociale functie vast.

"Ondanks deze positieve resultaten is er wel nood aan meer onderzoek van hoge kwaliteit gericht op alle stadia van herstel na Covid-19, acute en chronische Covid-19, om gezondheidsmedewerkers te kunnen voorzien van duidelijke, op bewijs gebaseerde richtlijnen. Het is ook belangrijk om gepersonaliseerde benaderingen en interventies zoals voedinsoptimalisatie of psychologische ondersteuning te onderzoeken", zegt onderzoekleidster Emma De Keersmaecker (VUB).

Vandaag/dinsdag verscheen nog een andere studie van het UZ Brussel en de VUB waarin de effecten van langdurige Covid-19 worden blootgelegd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?