© PhotoNews | Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht (archiefbeeld).

Ziekenhuizen blijven hart vasthouden voor kerstgolf: 'Zou catastrofe zijn’

JP
© BRUZZ
03/12/2020

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames gestaag blijft dalen, blijft de druk op de zorg erg hoog. Dat komt omdat er nog steeds veel personeel afwezig is dat niet altijd vervangen kan worden. Gevreesd wordt voor de zogenaamde ‘kerstgolf’, als mensen zich niet aan de maatregelen zouden houden. “Als de bedden in januari weer volstromen met coronapatiënten, zou dat catastrofaal zijn voor het personeel.”

De cijfers van het aantal hospitalisaties blijven dalen, maar daarom wordt de werklast nog niet meteen minder. Veel personeelsleden zijn uitgevallen en zij kunnen niet altijd vervangen worden. De ziekenhuizen hopen wel dat het tegen het einde van het jaar rustiger zal worden voor het personeel op de intensieve zorgen. Directeur van de Iris-ziekenhuizen Dirk Thielens roept de mensen dan ook op om zich ook tijdens de feestdagen aan de maatregelen te houden.

“Onze personeelsleden kunnen niet in januari herbeginnen. Dat houden ze niet meer. Ze maken zoveel overuren, ze hebben hun vakantie niet opgenomen. Er moet een eind aan komen. Tijdens de tweede golf waren de mensen al moe tot op het bot. Een derde golf zou catastrofaal zijn.”

Op 30 november lagen er 150 patiënten buiten de intensieve zorgen en 41 op intensieve zorgen in de Iris-ziekenhuizen. Halverwege november waren dat 60 patiënten op intensieve zorgen, 240 op andere eenheden.

De echte daling op de intensieve zorgen zal echter pas tegen het einde van deze maand zichtbaar zijn. Patiënten verblijven daar over het algemeen enkele weken. De intensieve zorgen zijn de ‘bottle neck’, benadrukt Thielens. “Al gaat het niet om de fysieke situatie van het aantal bedden, maar het personeel dat er werkt.”

Fase 2B

Hoewel de ziekenhuizen sinds vorige week formeel mogen overschakelen van fase 2B naar fase 2A, is daar in de praktijk nog niet veel van te merken. Ziekenhuizen kiezen er nog niet voor om niet-dringende chirurgische ingrepen opnieuw op te starten. Dat komt omdat ze er het personeel en de capaciteit niet voor hebben.

"Daarvoor is het te vroeg,” zegt Thielens. “We willen zoveel mogelijk de intensive care sparen. Al gaan alle dringende en noodzakelijke activiteiten, zoals chemotherapie wel door.”

Het UZ Brussel verzorgt nu 87 coronapatiënten, waarvan twintig op de intensieve zorgen. “We bekijken van dag tot dag hoe het evolueert. Het gaat de goede kant op, maar we moeten waakzaam blijven en de maatregelen volgen," zegt de woordvoerster van het ziekenhuis. Als de cijfers blijven dalen kan het UZ ook weer chirurgische ingrepen doen die niet levensbedreigend zijn. Het ziekenhuis blijft er ook al die tijd voor mensen voor dringende ingrepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid, corona, kerstgolf, UZ Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni