Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht

| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars ontslaan

© Belga
20/10/2021
Updated: 20/10/2021 11.19u

De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken. 'Er is geen tijd meer te verliezen', zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.

Eind augustus besliste het Overlegcomité om zorgpersoneel te verplichten zich te laten vaccineren in de strijd tegen het coronavirus. Maar eerst moesten nog enkele adviezen worden ingewonnen, waaronder van de NAR, waarin werkgevers en vakbonden vertegenwoordigd zijn. Uit het advies blijkt dat de werkgevers sancties willen invoeren voor vaccinweigeraars.

Er wordt voorzien in een drietrapsraket. Na de invoering van de vaccinatieplicht kan een korte overgangsperiode van twee of drie maanden worden ingelast, waarin het zorgpersoneel zich volledig kan laten vaccineren. Als dat na die overgangsperiode niet is gebeurd, dan kan de samenwerking zonder bezol­diging voor maximaal zes maanden opgeschort worden. Als een per­soneelslid daarna nog altijd een vaccinatie weigert, kan het arbeidscontract worden verbroken.

Cloet schaart zich achter het advies. Volgens de werkgevers moeten sancties worden gekoppeld aan een vaccinweigering, omdat 'het systeem anders niet werkt en inefficiënt is'. De vakbonden kantten zich binnen de NAR tegen de vaccinatieplicht en tegen de voorstellen van de werk­gevers om over te kunnen gaan tot een ontslag.

Vakbonden misnoegd

Het advies van de ziekenhuizen om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods te ontslaan, valt niet in goede aarde bij de vakbonden. ACV Puls is 'geschokt door de dreigende taal'. Het BBTK pleit ervoor om zorgpersoneel persoonlijk te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren.

De vakbonden kantten zich binnen de NAR al tegen de voorstellen van de werk­gevers om over te kunnen gaan tot een ontslag. En ook nu zijn ze niet tevreden met de "dreigende boodschap". "Het is erg schokkend dat men meteen met sancties uitpakt", aldus Mark Selleslach, nationaal secretaris van ACV Puls. "Zeker op een moment dat het in de ziekenhuissector nog alle hens aan dek is. De boodschap 'We gaan je gewoon buitengooien' is dan ook zeer ongepast."

De christelijke vakbond onderstreept verder dat de meeste mensen in de zorgsector intussen gevaccineerd zijn. "Het merendeel van de vaccinweigeraars doet dat omwille van medische redenen", klinkt het. Ook de socialistische vakbond BBTK benadrukt dat intussen in veel ziekenhuizen 99 procent van het personeel volledig gevaccineerd is.

"We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen persoonlijk aan te spreken en hen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren in plaats van te dreigen met schorsing of ontslag", aldus Jan-Piet Bauwens, nationaal secretaris bij het BBTK.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni