Zo kom je te weten of je risicopatiënt bent

© Belgaimage
| 18 januari 2021: toediening van het Amerikaanse Moderna-vaccin aan het zorgpersoneel van de Iris Zuid-ziekenhuizen in Brussel.
Updated: 08-04-2021 - 13:15

Vanaf vandaag is het mogelijk om na te kijken of je op de lijst van risicopatiënten staat. Het gaat om ongeveer 1,5 miljoen mensen van 18 tot 64 jaar die de komende weken voorrang zullen krijgen in de vaccinatiecampagne. Door de hoge vraag ging het platform donderdagochtend plat, maar er is een alternatief.

Mensen die een chronische ziekte hebben worden vanaf eind april prioritair gevaccineerd, na de ouderen. De lijst is recent opgesteld door de ziekenfondsen en huisartsen, en je kunt vanaf vandaag bekijken of je gezien wordt als risicopatiënt. Dat kan door in te loggen op de overheidswebsite myhealthviewer.be. Wie het moeilijk vindt om zelf naar die website te surfen kan hulp vragen aan zijn of haar ziekenfonds of apotheker.

Het platform ging donderdagochtend plat door het grote aantal bezoekers. Er bestaat een alternatief om de informatie te raadplegen, meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, namelijk de website mijngezondheid.belgie.be.

"We hadden rekening gehouden met een toename en daar maatregelen voor genomen, maar de toename was wel erg hoog", zegt Remi De brandt van het Nationaal Intermutualistisch College, dat myhealthviewer.be beheert. "Normaal zitten we met 20 à 50 simultane gebruikers. We hadden nu op een duizendtal gerekend, maar het waren er meer dan 2.500."

Niet dringend

Het is niet dringend om de informatie op te zoeken, want de lijsten worden nog bijgewerkt en de vaccinatie van risicopatiënten start nog niet onmiddellijk.

De meeste patiënten staan al op de lijst, maar een kleine groep mensen wordt de komende dagen nog toegevoegd. Je kunt de lijst de komende dagen dus nog raadplegen. Wie op 15 april nog niet op de lijst staat en denkt dat dat wel zou moeten kan bellen naar zijn of haar huisarts.

Wie wel op de lijst staat, hoeft niets te ondernemen. Je wordt automatisch uitgenodigd worden voor je vaccinatie. In Brussel zijn de eerste uitnodigingen voor risicopatiënten dinsdag vertrokken. Ook in de groep van risicopatiënten wordt van oud naar jong gevaccineerd.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?