| Onder meer in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht lagen meerdere zwangere vrouwen op intensieve zorg (archiefbeeld).

Zwangere vrouw overleden aan Covid-19 in Brussel

EC
© BRUZZ
28/04/2021

Een zwangere vrouw die was opgenomen met Covid-19 op intensieve zorg in Brussel, is aan de ziekte overleden. Dat meldt de Brusselse gezondheidsinspectie. Zwangere vrouwen kunnen vanaf 4 mei voorrang krijgen in de vaccinatiestrategie.

Het overlijden van de vrouw is bekendgemaakt door de Brusselse gezondheidsinspectie en wordt aan BRUZZ bevestigd door de federale gezondheidsinspectie. Ze hebben geen bijkomende informatie over de persoonlijke situatie van de vrouw.

Verhoogde risico's van Covid-19 tijdens de zwangerschap zijn al internationaal bekend, zegt viroloog Steven Van Gucht over het overlijden. "Zwangerschap verhoogt het risico op een zwaarder ziektebeeld bij de moeder en op vroeggeboorte bij de baby", zegt Van Gucht. Het risico op opname en overlijden blijft evenwel nog altijd lager dan bij oudere personen of mensen met onderliggende aandoeningen.

Het is niet geweten in welk ziekenhuis de zwangere vrouw overleed en op welke dag. Twee weken geleden lagen er wel tien zwangere vrouwen met Covid-19 op de intensieve zorg van verschillende Brusselse ziekenhuizen, onder meer in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Het Erasmusziekenhuis kan geen informatie kwijt aan onze redactie omwille van het medisch geheim.

Vaccinatie

Onderliggende aandoeningen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap zijn hypertensie of zwangerschapsdiabetes. "Vandaar dat de Hoge Gezondheidsraad nu ook adviseert om zich zeker te laten vaccineren als je zwanger bent", zegt Steven Van Gucht. Dat advies is dinsdag bekendgemaakt tijdens de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers. "We raden ten stelligste aan dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren, zo vroeg mogelijk in de zwangerschap", zegt Van Gucht. "Het vaccin vormt ook geen risico als je een zwangerschapswens hebt of borstvoeding geeft."

Vanaf 4 mei kunnen zwangere vrouwen zich via hun huisarts registreren op een wachtlijst. Ze krijgen dan voorrang voor hun eerste prik in één van de vaccinatiecentra. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om het vaccin in de eerste zes maanden van de zwangerschap te laten zetten. Dan is het kind bij de geboorte beschermd met antilichamen.

Volgens de federale taskforce vaccinatie zijn er voldoende vaccins in ons land om de zwangere vrouwen voorrang te geven. Verwacht wordt dat het om 300 vrouwen per vaccinatiecentrum gaat. In Brussel komt dat overeen met 3.000 vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, overlijdens coronavirus, zwangerschap, intensieve zorgen, Yves Coppieters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni