De Brusselse politie werd maandagmiddag opgeroepen voor een incident met messteken in de Leopold I-straat in Laken.

128 verdachten doorverwezen in SKY-ECC-dossier: megaproces op komst met 50 gedetineerden

© Chris Verhaeghe
05/06/2023

De raadkamer heeft maar liefst 128 verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank in het grootste SKY-ECC-dossier uit Brussel. Het gaat om vermoedelijke leden van een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa. Bijna de helft van alle verdachten zit in de cel. Het megaproces, dat wellicht binnen enkele maanden van start zal gaan, belooft opnieuw een grote inspanning van de veiligheidsdiensten te worden. Zo zitten er momenteel vijftig verdachten in de cel.

De kraak van het geëncrypteerde SKY-ECC-netwerk leidde in oktober 2021 tot 114 huiszoekingen waarbij 64 mensen werden opgepakt. Meer dan 1.100 politiemensen werden ingezet tijdens de grootschalige politieactie, die onder leiding stond van het federaal parket.

De focus lag op Brussel, waar er zo’n tachtig huiszoekingen werden verricht, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Speurders ontmantelden die ochtend zes drugslabo's, waar ingevoerde cocaïne werd herverpakt om verspreid te worden over het hele Europese continent. De politie kon ook de hand leggen op tientallen vuurwapens, 67 voertuigen en één miljoen euro cash geld.

Bij de reeks huiszoekingen werden 64 verdachten opgepakt. Het ging vooral om Albanezen en Colombianen, die deel zouden uitmaken van een internationale criminele organisatie. In de loop van het onderzoek werden nog tientallen anderen opgepakt en in verdenking gesteld.

Ook agent bij de verdachten

De federaal parket identificeerde uiteindelijk 128 verdachten (124 mensen en 4 rechtspersonen zoals kleine bedrijven). Ook de politieman van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) werd geïdentificeerd. Hij zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden en informatie uit politiedatabanken hebben doorgegeven. Er loopt intussen ook nog een apart onderzoek naar een Brusselse advocaat die daarbij betrokken zou zijn geweest.

De Brusselse raadkamer volgde de vordering van het federaal parket en verwees alle verdachten naar de correctionele rechtbank. Het megaproces zal vermoedelijk na de zomer worden ingeleid op de Justitia-site in Brussel, waar momenteel het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 wordt gevoerd.

De rechtszaak belooft alvast opnieuw een huzarenstukje te worden voor de politiediensten die instaan voor de overbrenging van de gedetineerden en de beveiliging van de rechtbank. Zo zitten er momenteel nog vijftig verdachten in dit dossier in de cel. Zij zullen dus bij elke zitting moeten worden getransfereerd van de gevangenis naar de zittingszaal, waar ze ook nog eens moeten worden bewaakt tijdens het hele proces.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni