23-jarige jongeman gestorven na arrestatie

LG
© BRUZZ
11/01/2021
Updated: 12/01/2021 08.00u

Ibrahima, een jongen van 23, is zaterdag overleden na een politie-interventie aan het Noordstation. De jongeman werd na zijn arrestatie onwel in het politiecommissariaat en overleed later. "Hij is een sportieve jongen", reageert een vriend. "Een oud-voetballer krijgt niet zomaar "iets". Ik begrijp er niets van." Het parket onderzoekt de zaak.

Het parket meldt dat het ging om een interventie op zaterdag 9 januari omstreeks 19 uur. De politie van Brussel-Noord wou de identiteit van enkele personen controleren die de huidige COVID-maatregelen overschreden door met te veel tegelijk samen te komen. Eén van hen vluchtte te voet weg.

"De jonge man werd van zijn vrijheid beroofd, waarna hij werd overgebracht naar het commissariaat voor verhoor", meldt de woordvoerder van het parket. "Bij aankomst op het commissariaat verloor I.B het bewustzijn en de aanwezige inspecteurs verwittigden de hulpdiensten. Een ziekenwagen en de MUG kwamen ter plaatste. I.B werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij overleed in het ziekenhuis om 20u22." De familie werd enkele uren later op de hoogte gesteld van het overlijden.

Onderzoek door comité P

Volgens de krant La Capitale en een Facebookbericht van de zus van Ibrahima, werd de jongeman opgepakt na het filmen van de politie-interventie. Zij maken ook vermelding van blauwe plekken op het lichaam van de jongeman.

Er werd een perimeter van gerechtelijke uitsluiting ingesteld, het onderzoek werd onmiddellijk opgenomen door het Comité P. Er is ook een wetsdokter aangesteld om autopsie uit te voeren, met daarbij een toxicologisch onderzoek. De bewakingsbeelden in het commissariaat en op de plaats van de samenkomst werden in beslag genomen en worden geanalyseerd.

Volgens de krant La Capitale en zender RTBF zou de man drugs op zak gehad hebben, maar het parket wilde dat niet bevestigen.

Vrienden en familie in shock

"De familie mocht intussen het lichaam zien", zegt hun advocaat Guerric Goubau in De Morgen. "De ouders stellen zich enorm grote vragen. Hun zoon voetbalde op een lager niveau. Hij werd zoals alle voetballers jaarlijks getest op een risico op hartfalen. Zijn resultaten waren altijd perfect. Er is nooit melding gemaakt van iets ongewoons. Wij vragen ons af hoe dit zo snel is kunnen gebeuren. In een politiecommissariaat dan nog. Daar hoort helemaal niemand iets te overkomen dat de dood tot gevolg heeft."

Ook rapper Alpha Barry kende Ibrahima goed. "Ik was er niet bij, maar hij was aan het filmen terwijl de politie aan het controleren was. De politie heeft hem vastgegrepen en meegenomen naar het Schaarbeek commissariaat in Noord", vertelt de rapper. "Hij is een sportieve jongen. Een oud-voetballer krijgt niet zomaar "iets". Ik begrijp er niets van, het is onrecht. De mensen gaan alleen de politie geloven, maar hij is een goede jongen, echt. Ik geloof niet dat hij heeft tegengestribbeld tijdens de interventie."

"Hij is een van mijn beste vrienden", vervolgt hij. "Ik zie niet goed en hij doet de boodschappen en helpt me met het huishouden. Het doet veel pijn. Het zijn altijd de goeden die vertrekken. We hopen op Justitie voor een antwoord."

Het onderzoek is lopende om de juiste oorzaak van de feiten te achterhalen die geleid hebben tot het overlijden van deze jongeman.

Op Facebook staat ondertussen een oproep tot een samenkomst om de familie te steunen op woensdag, voor het politiekantoor in zone Brussel Noord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Justitie, politie-interventie, samenkomst, overlijden

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni