Dertigtal mensen tracht te ontsnappen aan corona-interventie in Anderlecht

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 december 2020
Updated: 24-12-2020 - 10:11

Een lockdownfeest in Anderlecht met meer dan dertig personen is vrijdagavond stilgelegd door de politie. De twee agentes ter plaatse stonden echter zo goed als machteloos tegenover de mannen die uit het huis trachtten te ontsnappen. Er werden vijf coronaboetes uitgeschreven.

Op vrijdagavond om 19.56 uur gingen twee agentes van de dienst Bijzondere Wetten een kijkje nemen in de Herzieningslaan in Anderlecht nadat melding werd gemaakt van geluidsoverlast, vertelt woordvoerder van politiezone Zuid Kathleen Calie aan BRUZZ.

“Daar zagen ze dat de deur openstond. Ze gingen binnen en troffen in de kelder een dertigtal personen aan, hoofdzakelijk mannen,” klinkt het. “Die mensen zouden daar bijeengekomen zijn om te rouwen. Het ging er luid aan toe en er werd gedronken.”

In afwachting van versterking probeerden de agentes eerst nog de trap af te sluiten, maar de gemoederen raakten verhit. De agentes vluchtten naar de voordeur die ze dicht probeerden te houden, maar dat lukte niet. “De dames werden zo goed als omvergelopen,” aldus de woordvoerder.

Toen de versterking ter plaatse kwam, konden nog vijf mensen ingerekend worden. “Zij kregen een coronaboete.”

Veiligheid personeel primeert

Korpschef Jurgen De Landsheer benadrukt in Het Laatste Nieuws dat de veiligheid van zijn personeel primeert. "Het is niet de bedoeling dat agenten de confrontatie aangaan. Als die mensen de maatregelen niet naleven, gaan ze er ook niet voor terugdeinzen om met geweld buiten te raken. Om zichzelf te beschermen, hebben ze buiten gewacht. Ik ben tevreden dat ze zo gehandeld hebben. Als ze geprobeerd zouden hebben om die mensen tegen de grond te gooien, zouden ze enkel zichzelf in gevaar gebracht hebben. Het was vooral de bedoeling om dat feestje te stoppen."

De agentes in kwestie raakten niet gewond. De feiten werden gefilmd door een Russische tv-ploeg die een reportage aan het maken was over de coronasituatie in België, en die de twee agentes op dat moment vergezelde tijdens hun covidpatrouille. Volgens Het Laatste Nieuws staat hun reportage sinds drie dagen op YouTube en deelde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter de beelden op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?