20190417 5 politiecontrole politie Brussel hoofdstad elsene mivb flagey

10.500 pv's voor corona-inbreuken sinds lockdown in Brussel Hoofdstad-Elsene

© Belga
24/10/2020

Sinds het begin van de coronacrisis werden er in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene al meer dan 10.500 pv's opgesteld naar aanleiding van inbreuken tegen de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers die politieraadslid Bianca Debaets opvroeg. Vooral mannen en personen onder de 30 jaar oud lijken moeite te hebben om de geldende maatregelen op te volgen, klinkt het bij Debaets. Ook bijna honderd horecazaken kregen al een pv in de bus.

De cijfers die de CD&V-politica opvroeg, hadden betrekking op twee grote periodes: enerzijds de periode van de lockdown en anderzijds de periode dat de maatregelen versoepeld werden.

"In die eerste periode werden er 4.525 GAS-pv's opgesteld", zegt Bianca Debaets. "Het ging voornamelijk over mensen die een politiebevel niet opvolgden, of zich niet hielden aan de essentiële verplaatsingen of het samenscholingsverbod. In de periode vanaf 1 juli klokt de teller dan weer af op 6.090 gerechtelijke pv's, en toen ging het vooral om inbreuken tegen de mondmaskerplicht. Tot eind juni werden daarvoor amper 36 pv's opgesteld, maar sinds 1 juli zitten we al aan 1.487 pv's."

Vooral mannen en jongeren

Sinds 1 juli werden er ook al verschillende inbreuken tegen het samenscholingsverbod vastgesteld, blijkt uit de cijfers. Daar staat de teller op 860 pv's, terwijl er in de eerste periode nog 340 GAS-boetes voor werden uitgedeeld.

Voor de politica is het in beide periodes opvallend dat vooral mannen en jongere personen het moeilijk lijken te hebben om de regels te volgen.
Ook bijna honderd horecazaken kregen al een proces-verbaal, aldus nog Debaets: "In de eerste periode ging het om 20 pv's voor het niet respecteren van de sluitingsuren, of voor het consumeren ter plaatse. Sinds 1 juli gaat het om 71 pv's, waarvan opnieuw het grootste deel wegens het niet respecteren van de sluitingsuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronaboetes , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni