Politie worstelt met coronaboetes: 'Het is elke dag iets anders'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 15 oktober 2020
Updated: 15-10-2020 - 18:12

In de week van 28 september tot 4 oktober werden in het Brussels Gewest geen 46, maar 102 pv's opgesteld voor overtredingen op de coronaregels. Dat stelt het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort in een reactie op een bericht in Het Nieuwsblad donderdag.

"De cijfers zijn een momentopname. Het duurt soms enkele dagen eer we de aanpassingen van de nieuwe regels in het informaticasysteem hebben aangepast," verduidelijkt de woordvoerster van de Brusselse regeringsleider in een reactie aan Belga over het misverstand over de cijfers.

De gecorrigeerde cijfers liggen nog altijd behoorlijk laag. Ter vergelijking: in Gent werden in die periode 95 pv's uitgeschreven, terwijl de bevolking in Brussel vier keer groter is. Het aantal van 46 was gecommuniceerd door Dirco (politiedirecteur coördinatie).

Het aantal van 102 boetes wordt ook aan de redactie van BRUZZ bevestigd. Brussel Hoofdstad - Elsene schreef 80 pv's uit, zone Zuid 5, zone West, met coronakoploper Molenbeek, 4, zone Bruno 7, Marlow 2 en Montgomery 4. Opvallend genoeg ontkent die laatste zone tegenover BRUZZ zelf dat er ook maar één coronapv werd uitgeschreven vorige week. Zone Bruno stelt dan weer dat er maar liefst 30 pv's werden uitgeschreven.

Moeilijk handhaven

"Het is alvast niet zo dat we de politie ooit verboden hebben om pv's op te maken," reageert Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Molenbeek tegenover Het Nieuwsblad.

VSOA-vakbondsman Kris Verstraeten, politieman in Brussel-West, zegt dat het steeds moeilijker is om te handhaven. "Politiemensen zijn ontmoedigd omdat de rechtbank niet al te veel aanvangt met de pv's. Er waren al heel wat vrijspraken."

Politierechtbank

Het parket van Brussel laat deze donderdag nog weten dat er al 708 veroordelingen zijn uitgesproken voor inbreuken op de coronamaatregelen, sinds het begin van de lockdown tot nu. Tot en met juni waren er al iets meer dan 6.000 pv's overgemaakt naar het parket van Brussel, die gingen over inbreuken van meerderjarige personen. Bij ongeveer een kwart van die dossiers werd een minnelijke schikking getroffen. Een minderheid, 28 dossiers, werd in mei en juni afgehandeld via het snelrecht voor de correctionele rechtbank en nog eens 800 dossiers gingen naar de politierechtbank, met een afhandeling in de zomermaanden.

Inmiddels zijn voor de politierechtbank al 1.157 Covid-dossiers vastgesteld. In 449 gevallen kwam het tot een vrijspraak, maar de overige 708 kennen dus een veroordeling. Het parket benadrukt dat daarbij telkens objectieve bewijslast voor nodig was. Verder heeft het parket nog eens 4.154 minnelijke schikkingen voorgesteld aan overtreders. Wie die schikking niet betaalt, riskeert dan wel alsnog vervolging voor de politierechtbank.

De komende weken volgt het parket de pv's van Covid-overtreders op dezelfde manier verder op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?