Gerecht wil onbetaalde coronaboetes via belastingsbrief innen

© PhotoNews
| 20 maart 2020: de politie controleert metrostations tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan.

Het totale bedrag aan minnelijke schikkingen voor corona-overtredingen bedraagt nu al 2,2 miljoen euro. Het College van Procureurs-Generaal wil dat de fiscus de onbetaalde boetes int via de belastingen.

Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Van agenten die mensen tegenhouden richting hun tweede verblijf aan de kust tot verboden barbecues in tuinen: het aantal minnelijke schikkingen voor zulke overtredingen in deze coronatijden neemt grote proporties aan. Vooral de laatste weken groeit dat aantal exponentieel aan, zegt Erwin Dernicourt, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal.

De waaier aan overtredingen is groot, maar hoe klein ook: niemand zal ontsnappen aan zijn boete. Er ligt een plan voor wanbetalers klaar voor goedkeuring bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarin staat dat zij zelf initiatief moeten nemen om voor de politierechter te verschijnen om daar hun onschuld aan te tonen.

Meer dan 60.000 pv's

Wie de boete hardnekkig blijft negeren, zal ermee geconfronteerd worden door de fiscus. "Het bedrag zal automatisch gëind worden en de overtreder zal het op zijn belastingsbrief terugvinden. Zo ontsnapt er niemand", aldus Dernicourt. "Welk ­signaal zouden we dan uitsturen richting al die miljoenen brave burgers die wel de regels ­respecteren?"

Volgens de kranten van Sudpresse zouden de politiediensten in ons land intussen al meer dan 60.000 processen-verbaal uitgeschreven hebben. Hardleerse overtreders, en bijvoorbeeld zij die spuwen richting agenten, kunnen zeker niet rekenen op clementie. "Zij zullen altijd voor de rechter gedaagd worden", besluit Dernicourt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?