25 jaar opsluiting voor doodslag op Eunice Osayande

witte mars
© Kevin Van den Panhuyzen
| Een witte mars in Sint-Joost voor de vermoorde Eunice (23). Zij werd in 2018 neergestoken door een ontevreden klant.
© Kevin Van den Panhuyzen
| Een witte mars in Sint-Joost voor de vermoorde Eunice (23). Zij werd in 2018 neergestoken door een ontevreden klant.

Het arrest op het assisenproces rond de dood van de 23-jarige prostituee Eunice Osayande is gevallen. De beschuldigde werd veroordeeld tot 25 jaar opsluiting.

S.G. had de 23-jarige Nigeriaanse sekswerker met messteken om het leven gebracht in Schaarbeek in 2018. De verdachte was op dat moment minderjarig, maar de jeugdrechter verwees zijn dossier door naar het hof van assisen.

Rechters en jury volgden het requisitoir van de openbaar aanklager en veroordeelden de dader tot 25 jaar gevangenisstraf. Ze hielden wel rekening met verzachtende omstandigheden, waaronder de familiegeschiedenis van S.G. en zijn minderjarigheid op het moment van de feiten. Ze verwezen ook naar zijn bekentenis, die wees op een "nieuw bewustzijn" van zijn kant.

Aan de andere kant hebben de jury en de drie magistraten van de rechtbank gewezen op "het extreme geweld van de daden" en "de meedogenloosheid" waarvan de dader blijk heeft gegeven, zoals de negen steekwonden in het hoofd en de borstkas van het slachtoffer. Ze hielden ook rekening met het feit dat S.G. een prostituee aanviel die "alleen en geïsoleerd" was van de andere prostituees in de buurt, en wezen op "het zinloze en gratuite karakter van de aanval".

De rechters en juryleden hielden ook rekening met de persoonlijkheid van S. G., met name zijn "afkeurende houding tegen elke vorm van gezag", zijn "verankering in delinquentie" en zijn "ongevoeligheid voor de maatregelen van de jeugdrechter". Ten slotte stelden zij een "onduldbare schending van het respect voor het menselijk leven" vast, met name ten aanzien van "sekswerkers, die regelmatig met geweld worden geconfronteerd".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?