30 maanden cel voor taxichauffeur die passagier probeerde te verkrachten

© Heetch

Een Brusselse taxichauffeur is bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van 30 maanden voor de poging tot verkrachting van een jonge vrouwelijke passagier. “In plaats van haar veilig thuis af te zetten, heeft hij misbruik gemaakt van de situatie om zijn seksuele driften bot te vieren”, aldus de rechter in het vonnis.

Het slachtoffer was in de ochtend van 1 september 2020 ingestapt in een taxi na een feestje. Tijdens de rit viel ze in slaap, maar ze werd wakker toen de chauffeur op haar zat en haar begon te kussen op de mond en in haar hals. De man had intussen ook het slipje van de vrouw uitgetrokken en zijn hand lag op haar geslachtsdeel. Het slachtoffer verzette zich, waarna de man haar uit zijn taxi duwde en wegreed. De jonge vrouw werd aangetroffen door een vriendin, waarna ze klacht indiende.

30 maanden bij verstek

De taxichauffeur werkte voor Heetch, een applicatie waarmee je via de smartphone een taxi kan boeken. De man kon snel worden geïdentificeerd en werd opgepakt. Tijdens het verhoor na zijn arrestatie verklaarde de man dat het slachtoffer avances had gemaakt toen hij vroeg om hem te betalen voor de rit. De chauffeur beweerde dat de jonge vrouw haar borsten had ontbloot en hem had betast.

De rechtbank hechtte vandaag geen geloof aan zijn verklaringen en veroordeelde de man tot 30 maanden cel. De man kwam niet opdagen voor zijn proces en werd dan ook bij verstek veroordeeld.

Ongeloofwaardig

“Enkel de verklaringen van het slachtoffer worden gestaafd door objectieve elementen in het dossier”, motiveerde de rechter haar vonnis. “Zo duurde de rit 45 minuten, terwijl die maar 15 minuten moest duren. De krassen op haar been komen overeen met haar verklaringen, die telkens consistent en gedetailleerd waren. Ook de getuigenverklaring van de vriendin komt overeen met de andere elementen in het dossier. De verklaringen van de beklaagde zijn niet geloofwaardig. Daarenboven antwoordde hij steeds vaag en ontwijkend op de vragen en leed hij aan ‘geheugenverlies’ toen hij geconfronteerd werd met concrete elementen uit het onderzoek. In plaats van haar veilig thuis af te zetten, heeft hij misbruik gemaakt van de situatie om zijn seksuele driften bot te vieren. Een effectieve celstraf is de enige manier om hem bewust te maken van de ernst van de feiten."

De chauffeur was ook geen onbekende voor de politie. Eerder had een andere vrouw al klacht ingediend omdat hij haar ongepast zou hebben aangeraakt tijdens een taxirit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?