30 maanden met uitstel voor agent die stiefdochter verminkte met heet bad

© PhotoNews

Jan H. (38), een agent van de anti-agressiebrigade van de politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node), is donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan ernstige kindermishandeling en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel. De man had zijn stiefdochtertje in een te heet bad gezet.

Het toen vijfjarige meisje werd in december 2015 met zware brandwonden opgenomen in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Het meisje bleek over niet minder dan 60 procent van haar lichaam zwaar verbrand te zijn. Volgens de spoedartsen en de wetsgeneesheer waren er duidelijke aanwijzingen van ernstige mishandeling. Al snel werd duidelijk dat haar stiefvader Jan H. daarvoor verantwoordelijk was.

Volgens de verdediging ging het om een ongeval, de man gaf ook pas in zijn derde verhoor toe dat het kind niet zelf in het bad was gestapt, maar dat hij haar erin had gezet, en het duurde tot zijn vierde verhoor voor hij toegaf dat hij het meisje ook een drinkbus in het gezicht had geduwd en omver geduwd had.

Volgens het parket was er duidelijk sprake van kindermishandeling, terwijl de verdediging vroeg om de feiten te heromschrijven als onopzettelijke slagen en verwondingen. De rechtbank oordeelde dat het opzet wel bewezen was, omdat H. de temperatuur van het bad niet gecontroleerd had, ook niet toen het meisje zei dat het water te heet was. "Hij heeft de bewuste keuze gemaakt haar bloot te stellen aan mogelijks zware verwondingen", klonk het in het vonnis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?