36 maanden cel voor vijftiger die cocaïne smokkelde in dekens

© Flickr Jerney Furman

Een 56-jarige Roemeense man is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan één derde met uitstel. De man werd in december opgepakt in de luchthaven Brussels Airport, toen hij 5 kilo cocaïne het land probeerde binnen te smokkelen.

De Roemeense vijftiger werd opgepakt op 30 december 2018, toen hij aankwam met een vlucht vanuit Sao Paolo, na een tussenlanding in Casablanca. Niet alleen was dat een ongewone reisroute, de man beweerde ook op weg te zijn naar Romenië, hoewel hij geen vliegticket met die bestemming had. Bovendien kon hij zijn eigen reiskoffer niet beschrijven.

De vijftiger haalde zijn reiskoffer wel van de bagageband en die bleek 7 verpakte dekens te bevatten die veel te zwaar wogen. Hoewel ze nieuw leken, roken ze sterk naar mottenballen. Nader onderzoek wees uit dat in de dekens katoenmatten verstopt waren, die geïmpregneerd waren met cocaïne. Het ging uiteindelijk om vijf kilogram cocaïne van een zeer hoge zuiverheisgraad.

Volgens de vijftiger waren de dekens nu eens bestemd voor een kinderziekenhuis in Roemenië, dan weer voor een ziekenhuis in Amsterdam, en reisde hij regelmatig naar Brazilië voor een behandeling tegen halskanker.

Het parket was ervan overtuigd dat de man de drugs had gesmokkeld voor een internationale criminele organisatie en eiste een celstraf van 36 maanden. De verdediging wees op de leeftijd en gezondheidstoestand van de vijftiger en vroeg een straf met uitstel. De rechtbank ging slechts gedeeltelijk in op die vraag van de verdediging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?