Drie jaar cel met uitstel voor drugssmokkelaar in rolstoel

Een Nederlander is dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden met uitstel, omdat hij geprobeerd had 1,14 kilo cocaïne het land binnen te smokkelen via de luchthaven van Zaventem. De vijftiger, die in een rolstoel reisde, deed dat naar eigen zeggen om te vermijden dat een drugsbende zijn zoon zou vermoorden.

De 55-jarige Nederlander werd op 25 augustus opgepakt toen hij met een vlucht vanuit Aruba op de luchthaven Brussels Airport was geland. Toen hij bij zijn aankomst hoorde dat hij gefouilleerd zou worden, verklaarde hij spontaan dat hij drugs bij had. Die zaten genaaid in de tweede onderbroek die hij boven zijn eerste onderbroek aanhad. Het bleek te gaan om 1,14 kilogram cocaïne.

Volgens de Nederlander was hij in Aruba zijn zoon gaan bezoeken die daar in de gevangenis zat. Ter plaatse werd hij echter bedreigd door een Colombiaanse man. "Die man zei dat mijn zoon een partij drugs had gestolen van hem en zijn vrienden", verklaarde de Nederlander. "Ik moest dit transport voor hen uitvoeren, of ze zouden mijn zoon liquideren."

Het parket had naar eigen zeggen geen reden om te twijfelen aan die verklaringen en vorderde een celstraf van 24 maanden, met gedeeltelijk uitstel, een lagere straf dan wat normaal voor drugkoeriers gevraagd wordt.

Meester Cecile Kenis, de advocate van de man, wees er ook op dat haar cliënt niet uit winstbejag had gehandeld maar enkel om zijn zoon te helpen. De rechtbank toonde zich uiteindelijk strenger en sprak een celstraf van 36 maanden uit, weliswaar met uitstel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?