7 jaar geëist tegen mensensmokkelaars die ronselden in Maximiliaanpark

© KVDP/BRUZZ
| Migranten slapen onder dekens in het Maximiliaanpark.

In Brussel is het proces van start gegaan tegen een groep Soedanezen en Eritreeërs die tientallen transmigranten uit het Brusselse Maximiliaanpark naar het Verenigd Koninkrijk zou hebben gesmokkeld. Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf van 7 jaar tegen de twee vermoedelijke kopstukken van de bende.

De tien beklaagden zouden in 2018 en 2019 op grote schaal slachtoffers hebben geronseld in het Maximiliaanpark, waar heel wat transmigranten samentroepten. Die werden vervolgens met de trein van station Brussel Noord naar Aarlen of Luxemburg gebracht, waar ze vervolgens op een snelwegparking op vrachtwagens werden gehesen om hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. De transmigranten die weinig geld hadden, werden op vrachtwagens geplaatst waarvan het niet eens zeker was of ze wel naar het Verenigd Koninkrijk zouden rijden.

Het Brusselse parket vorderde vandaag op de zitting 7 jaar cel tegen de twee kopstukken van de bende, waarvan de ene volgens de openbaar aanklager vaak aanwezig was op de snelwegparkings en bepaalde wie er op welke vrachtwagen werd gezet. De andere hoofdverdachte zou zich vooral met de financiële kant van de hele organisatie hebben beziggehouden. De acht andere Soedanezen en Eritreeërs riskeren straffen tussen 30 en 5 jaar cel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?