Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation

| Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation (archiefbeeld).

Transmigranten Maximiliaanpark kunnen terecht in twee hotels

TDN
© BRUZZ
02/04/2020

De transmigranten die momenteel opnieuw in het Maximiliaanpark vertoeven, kunnen terecht in twee hotels in Brussel-Stad. Die zijn samen goed voor 220 extra plaatsen, bevestigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan BRUZZ.

Door de sluiting van het Klein Kasteeltje zwerven er dagelijks opnieuw een honderdtal transmigranten rond in de Noordwijk. Omdat zij alsnog geen asiel in ons land hebben aangevraagd, krijgen zij geen toegang tot de opvangstructuren van Fedasil. Porte d’Ulysse, het enige centrum voor deze kwetsbare groep, zit met 350 plaatsen al vol.

Bovendien zijn de grenzen gesloten door de coronamaatregelen. Daardoor komen de overgebleven transmigranten op straat en dus vaak in het Maximiliaanpark terecht. Hen daar laten verblijven, is in tijden van de coronacrisis uit den boze.

220 bedden

De federale overheid legde namelijk een samenscholingsverbod op om de social distancing-regels te respecteren. Een verbod dat niet altijd werd nageleefd in de Noordwijk. De politie rukte al meermaals uit om de groepjes migranten uiteen te drijven.

Sinds 20 maart is er daarom een structurele oplossing. Er zijn twee hotels in Brussel-Stad voorzien om de transmigranten op te vangen. Het eerste bevindt zich in de Marollen (120 bedden), het tweede in het stadscentrum (100 bedden).

25 euro per persoon

Het Burgerplatform BXL Refugees staat in voor de exploitatie, de Brusselse regering betaalt de rekening. Elke nacht wordt er zo'n 25 euro per persoon uitgetrokken. "Dat doen we voor omwille van de openbare gezondheid", zegt Vervoorts woordvoerster Zeynep Balci. "We laten deze mensen in precaire situaties niet zonder huisvesting in deze bijzondere tijden."

Eerder besliste de Brusselse regering al om de nachtopvang Porte d'Ulysse in Haren voortaan ook overdag te organiseren. Dat opvangcentrum voor transmigranten moest eigenlijk al dicht zijn, maar blijft nu open tot na de coronacrisis. Nadien verhuist de opvang naar de Trierstraat in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Rudi Vervoort , Maximiliaanpark , transmigranten , coronavirus , Samenscholingsverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni