| In deze kantoorgebouwen in Haren zit opvangcentrum Porte D'Ulysse nog even, maar tegen eind dit jaar moet dit een 'veiligheidscampus' worden.

Porte d'Ulysse gaat transmigranten dag en nacht opvangen

© Belga
20/03/2020

De Brusselse regering heeft een aantal maatregelen in het kader van de bestrijding van de coronacrisis genomen voor migranten en transmigranten. Zo wordt de nachtopvang van 350 mensen in de Porte d'Ulysse uitgebreid naar de dag en wordt vanaf vrijdagavond een bijkomende opvangcapaciteit van 120 plaatsen gecreëerd in een hotel dat voorgesteld heeft zijn activiteiten te heroriënteren naar een kwetsbaar publiek.

Omdat migranten en transmigranten zonder huisvesting bijzonder kwetsbaar zijn voor de Covid-19-pandemie heeft de Brusselse regering een oplossing inzake huisvesting voor hen gezocht om een sanitair en humanitair drama te vermijden. Enkel zo konden de coronamaatregelen gerespecteerd worden.

Daarom heeft minister-president Rudi Vervoort beslist om de nachtopvang voor 350 migranten en transmigranten in de Porte d'Ulysse in Haren voortaan dag en nacht te organiseren. Zo wordt vermeden dat de betrokkenen 's morgens de stad in moeten trekken. Ter plaatse is ook voedselbedeling voorzien.

Daarnaast wordt vanaf vrijdagavond een bijkomende opvang met 120 plaatsen voorzien in een hotel dat beslist heeft zijn activiteiten te heroriëntering naar een kwetsbaar publiek. Er worden ook twee maaltijden per dag voorzien. De verhoging van de opvangcapaciteit was onder meer nodig omdat de doorverwijzing van asielaanvragers naar de centra van Fedasil sinds dinsdag is stilgevallen.

Minister-president Vervoort voert momenteel overleg met het kabinet van federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block om oplossingen te vinden. Op initiatief van minister Alain Maron is ook beslist de voedselbedeling door burgers en organisaties op een plaats te organiseren waar hygiëne en veiligheid kunnen gegarandeerd worden. Voorlopig gebeurt dat op een terrein aan de Akenkaai terwijl gewerkt wordt aan een duurzame oplossing in een aangepast gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Haren, Samenleving, corona, coronacrisis, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni