| In het gebouw links zouden de transitmigranten worden opgevangen.

Opvangcentrum La Porte d'Ulysse verhuist naar Schaarbeek

TDN, TRO
© BRUZZ
06/02/2020
Updated: 07/02/2020 13.05u

La Porte d'Ulysse, het centrum dat opvang biedt aan transmigranten, verhuist in maart van Haren naar de Leuvensesteenweg in Schaarbeek. Daar is gedurende één jaar plek voor zo'n 350 bedden. Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Defi) reageert verbaasd.

Momenteel kunnen de transmigranten 's nachts terecht in Haren. In het verleden werd al meerdere malen aangekondigd dat die locatie zou sluiten. In afwachting van een alternatieve locatie, werd echter telkens beslist het gebouw langer open te houden. Momenteel zouden de transitmigranten tot eind maart in Haren terechtkunnen.

Donderdagochtend werd door de Brusselse regering beslist dat de nieuwe locatie voor La Porte d'Ulysse in Schaarbeek zal zijn, aan de Leuvensesteenweg 658. Het nieuwe pand bevindt zich naast Club Snob in de oude kantoren van BeTV. Wanneer de verhuizing zou moeten plaatsvinden, is afhankelijk van details zoals de huur van het pand en de brandveiligheidsvoorschriften.

Het gebouw is een jaar beschikbaar. Voor een meer structurele oplossing is het wachten op de federale regering, maar intussen neemt Brussel wel zijn verantwoordelijkheid.

minister Alain Maron (Ecolo)

Alain Maron (Ecolo) tijdens een persconferentie van de onderzoekscommissie Samusocial in februari 2018

In elk geval moeten de transmigranten uiterlijk op 31 maart weg uit het 'Blue Star'-gebouw. De nieuwe uitvalsbasis zal net als in Haren 350 plaatsen moeten tellen. Minister Alain Maron (Ecolo) verduidelijkt vrijdag dat er nu al vergunningen zjin voor ruim 200 bedden. Om dat aantal met 150 plaatsen op te drijven, moeten nog administratieve hindernissen overwonnen worden. "Maar de brandweer ziet er geen graten in", benadrukte de minister van Sociale Zaken.

De nieuwe locatie van La Porte d'Ulysse zou in de loop van 2021 omgevormd moeten worden tot een politiecommissariaat. Maron bevestigt dat het de bedoeling is om maar een jaar in het gebouw te blijven. "Het is niet onze ambitie om er een permanent centrum van te maken. Voor een meer structurele oplossing is het wachten op de federale regering. Maar de Brusselse regering neemt intussen wel zijn verantwoordelijkheid op."

Maron kondigde ook aan dat het OCMW van Schaarbeek bijkomende hulp en versterking zal krijgen om het extra werk op te vangen. De minister hoopt in de komende maanden of in de loop van dit jaar een geschikt gebouw te vinden om het opvang- en coördinatiecentrum in onder te brengen.

Buurtbewoners zijn ongerust en willen zo snel mogelijk meer informatie van de Brusselse regering.

burgemeester Cécile Jodogne (Defi)

Cécile Jodogne (Défi)

Burgemeester Cécile Jodogne (Defi) jammert dat de gemeente geen betrokken partij was in de beslissing om het pand in Schaarbeek te kiezen. "Wij nemen akte van deze beslissing van de Brusselse regering", aldus Jodogne. "We wachten op verdere details. Maar we horen vooral het ongeduld van de buurtbewoners en vragen het gewest om zo snel mogelijk een informatiebijeenkomst voor hen te organiseren."

Jodogne is in Schaarbeek plaatsvervangend burgemeester omdat haar partijgenoot Bernard Clerfayt in de Brusselse regering zetelt. Dezelfde Brusselse regering die nu dus beslist om het opvangcentrum voor migranten in Schaarbeek te vestigen. Alain Maron laat alvast weten dat er "eerstdaags" een informatievergadering zal plaatsvinden voor de buurtbewoners.

De andere bestuurspartij in Schaarbeek, Ecolo-Groen, laat weten niet akkoord te zijn met het statement van de burgemeester. Groen-voorzitster Aude Goovaerts: "De burgemeester heeft niet namens het volledige schepencollege gesproken. Wij verwelkomen La Porte d'Ulysse en haar bewoners in Schaarbeek. Wij vinden rust en respect voor de buurt belangrijk, maar de opvang van deze mensen evenzeer."

Consequenties wil de partij echter niet verbinden aan het meningsverschil binnen het bestuur. "We zullen dit verder intern moeten opnemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Haren, Schaarbeek, Samenleving, La Porte D'Ulysse, transitmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni