Aanslag Joods Museum: cassatieberoep Bendrer verworpen

© PhotoNews
Updated: 18-09-2019 - 15:05

Het Hof van Cassatie heeft het cassatieberoep verworpen van Nacer Bendrer, veroordeeld door het hof van assisen als mededader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, mei 2014. Dat bevestigt advocaat-generaal Henri Vanderlinden woensdag.

Het openbaar ministerie stelde tijdens de zitting vast dat de verdediging geen argumenten heeft aangedragen. De kans dat het Hof van Cassatie de uitspraak bijgevolg tenietdoet is nihil, zegt Guillaume Lys, advocaat van de Franse slachtoffervereniging AfVT, die zich burgerlijke partij stelde. Het Hof moet woensdagmiddag wel nog zijn arrest vellen.

Bendrer werd veroordeeld tot vijftien jaar cel en vijf jaar terbeschikkingstelling. Hij zou de wapens geleverd hebben aan Mehdi Nemmouche voor de aanslag op het Joods Museum. Daarbij kwamen vier mensen om. Nemmouche zelf tekende geen cassatieberoep aan.

Op 22 oktober doet het hof van assisen in Brussel nog uitspraak over de schadevergoedingen die de burgerlijke partijen in de zaak hadden geëist. Die zitting was uitgesteld omwille van het cassatieberoep.

Philippe Vansteenkiste, de voorzitter van slachtoffervereniging V-Europe die AfVT op het proces vertegenwoordigt, noemt het "onbegrijpelijk" dat de verdediging van Bendrer naar Cassatie is gestapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?