Het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum beklaagde Mehdi Nemmouche, verdedigd door zijn advocaat Sebastien Courtoy

Aanslag Joods Museum: daders moeten 1 miljoen aan slachtoffers

© Belga
22/10/2019

Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, beiden veroordeeld voor de aanslag op het Joods Museum, moeten de slachtoffers een schadevergoeding van om en bij de 985.000 euro betalen. Dat heeft het Brusselse assisenhof dinsdag beslist. De burgerlijke partijstelling van de Association Française des Victimes du Terrorrisme (AFVT) is door het hof onontvankelijk verklaard.

Bij de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier doden. Het Israëlisch koppel Emanuel en Miriam Riva en museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens. Het hof van assisen bevond Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer allebei als mededaders schuldig aan vier moorden met terroristisch karakter en illegaal wapenbezit.

Nemmouche wordt beschouwd als de man die de vier slachtoffers in het museum neerschoot terwijl Bendrer beschouwd wordt als de man die hem de wapens leverde die bij die aanslag gebruikt werden. Mehdi Nemmouche werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en Nacer Bendrer tot 15 jaar cel.

De dochters van het echtpaar Riva krijgen nu een materiële schadevergoeding van respectievelijk 209.000 en 254.000 euro, en elk ook een morele schadevergoeding van 100.000 euro. Hun oom en tante ontvangen elk 30.000 euro. De moeder van Alexandre Strens krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro, de broer van Dominique Sabrier 30.000 euro en haar dochter 130.000 euro.

De Chileense artieste die op het moment van de aanslag in het museum aanwezig was, krijgt dan weer een voorlopige schadevergoeding van 1 euro. Het hof kende het Joods Museum zelf een schadevergoeding toe van 50.000 euro en kende Unia en het CCOJB (Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique) elk 1 euro toe.

Slachtoffers aanslag in Brussel

Ook de Association Française des Victimes du Terrorisme (AFVT) had zich burgerlijke partij gesteld maar haar burgerlijke partijstelling werd door het hof onontvankelijk verklaard. Die laatste beslissing werd door de advocaat van de vereniging op gemengde gevoelens onthaald. "Wij wilden de stem van de slachtoffers van het terrorisme laten horen op dit proces en dat werk is geslaagd", zegt meester Guillaume Lys.

"Maar laat dit ook een oproep zijn naar de politieke verantwoordelijken. Als de verenigingen van slachtoffers van het terrorisme zich geen burgerlijke partij kunnen stellen op dit soort processen, dan dreigt dat voor problemen te zorgen op het proces over de aanslagen van 22 maart. Er zijn verschillende verenigingen van slachtoffers die al gekend zijn, die op het terrein actief zijn en die zich burgerlijke partij willen stellen. Het is nu aan de politieke verantwoordelijken om daarvoor het wettelijk kader te creëren."

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, Aanslag Joods Museum, aanslag Joods Museum, Mehdi Nemmouche, Nacer Bendrer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni