Abaaoud dirigeerde Europees netwerk van IS-verkenners

abdelhamid_abaaoud.jpg
Abaaoud werd in november 2015 gedood door de politie bij een vuurgevecht met de politie in de Parijse voorstad Saint-Denis
Abaaoud werd in november 2015 gedood door de politie bij een vuurgevecht met de politie in de Parijse voorstad Saint-Denis

Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslag in Parijs van 13 november 2015, stuurde wellicht jonge moslims op verkenning door Europa. Vermomd als toeristen zamelden de jongemannen informatie in over geschikte slaapplaatsen, verplaatsingen en controles. Twee verkenners zijn intussen opgepakt.

Een man werd opgepakt in het Poolse stadje Rybnik. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Eerder was hij door Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië gereisd. Een andere man, die intussen werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte aanslag op een Thalys-trein in augustus 2015, maakte een soortgelijke reis.

De reizen werden volgens Het Laatste Nieuws wellicht aangestuurd door Molenbekenaar Abaaoud, die in november 2015 door de politie gedood werd bij een vuurgevecht in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Het is niet duidelijk of en hoeveel verkenners er op nog op vrije voeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?