Abaaoud omgekomen bij inval in Saint-Denis

Abdelhamid Abaaoud, die vermoedelijk de aanslagen in Parijs beraamde, is omgekomen bij de inval in het Franse Saint-Denis woensdag. Hij werd geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken, zegt de procureur in Parijs.

Het was woensdag vrij snel duidelijk dat de interventie van de Franse politie in Saint-Denis, een noordelijke voorstad van Parijs, gericht was tegen Abaaoud. Die 27-jarige Syriëstrijder uit Molenbeek heeft vermoedelijk de aanslagen in Parijs beraamd en werd eerder ook in verband gebracht met de terreurcel in Verviers die begin dit jaar ontmanteld werd. Na de inval deden al geruchten de ronde dat Abaaoud daarbij effectief was omgekomen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd. Nu is dat dus wel het geval. 

Bij de interventie kwam ook nog een vrouw om het leven. Het zou gaan om de nicht van Abaaoud. Dat zeggen drie verantwoordelijken van de politie volgens nieuwsagentschap AP. Eén verantwoordelijke zei dat ervan wordt uitgegaan dat Hasna Aitboulahcen een bommengordel liet afgaan na een korte woordenwisseling met politieofficieren.

De lichamen die gevonden werden na de raid waren zwaar toegetakeld. Dat bemoeilijkt formele identificatie. De politieverantwoordelijken wilden anoniem blijven omdat het hen niet toegestaan was details over het onderzoek mee te delen. In tegenstelling tot Abaaoud zou Aitboulahcen niet de Belgische nationaliteit gehad hebben. Zij werd volgens de Franse krant La Parisienne in het Franse Clichy-la-Garenne geboren.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?