Acht jaar cel voor gewelddadige overval op Fins politicus

De Finse politicus Panu Laturi werd in december het slachtoffer van een overval in de Brusselse straten. De Soedanese transmigrant die de politicus overviel, wacht nu 8 jaar cel.

Laturi Panu verbleef in december 2019 in Brussel nadat hij door het Europees Parlement was uitgenodigd. In de nacht van 8 op 9 december was de ex-secretaris van de Finse groene partij in het centrum op stap toen hij door twee mannen werd overvallen. Ze duwden hem hard tegen de grond en gingen er vervolgens vandoor met zijn gsm en portefeuille.

Panu kwam door de duw hard met zijn hoofd tegen de grond terecht en liep daarbij een schedelbreuk op. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis en het duurde weken voor hij kon overgebracht worden naar Finland. Daar revalideert hij nog steeds. De overval werd gefilmd door bewakingscamera's waardoor enkele dagen later één van de daders kon worden opgepakt.

Het ging om een 38-jarige Soedanese transmigrant die illegaal in het land verbleef. "De feiten zijn ontoelaatbaar", pleitte diens advocaat. "Maar mijn cliënt had nooit de bedoeling om het slachtoffer op die manier te verwonden. Hij was op weg naar het Verenigd Koninkrijk, maar was gestrand in Brussel, en leefde op straat zonder enige vorm van inkomen." De man is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

De rechtbank toonde zich streng voor de overvaller en had het over een "bijzonder gewelddadige nachtelijke roof waarvan het slachtoffer gedurende een heel lange tijd, zoniet zijn hele leven, de gevolgen zal moeten dragen."

Het slachtoffer raakte bij die overval zwaargewond en moet nog steeds revalideren. Volgens de advocaat van de overvaller had hij nooit de bedoeling zijn slachtoffer te verwonden, maar dat pleidooi vond geen gehoor bij de rechtbank.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?