Man riskeert 6 jaar voor bijna fatale overval op Finse politicus

© Ivan Put

De Finse politicus Laturi Panu is in december het slachtoffer geworden van een straatroof in Brussel. De man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Een van de vermoedelijke daders kon worden opgepakt en moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden. Het parket vordert zes jaar cel tegen de beklaagde.

Laturi Panu verbleef in december vorig jaar in Brussel nadat hij door het Europees Parlement was uitgenodigd. De ex-secretaris van de Finse groene partij werd na een avondje stappen in de nacht van 8 op 9 december hardhandig op de grond geduwd, waarna twee mannen aan de haal gingen zijn gsm en portefeuille. “Het ging om een zeer harde duw, waarbij het slachtoffer een schedelbreuk opliep”, aldus de openbaar aanklager. “Meneer Panu werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis en vocht voor zijn leven. Hij kwam er bovenop, maar was minstens vier maanden arbeidsongeschikt door de gevolgen van het hersentrauma.”

De hele overval was gefilmd door bewakingscamera’s en enkele dagen later kon een van de vermoedelijke daders worden opgepakt. Het gaat om een 38-jarige Soedanese transmigrant die illegaal in het land verblijft. “De feiten zijn ontoelaatbaar”, gaf de advocaat van de beklaagde toe. “Ik wil de feiten niet minimaliseren, maar hij had nooit de bedoeling om het slachtoffer op die manier te verwonden. Mijn cliënt leefde op straat en had geen geld. Hij was op weg naar het Verenigd Koninkrijk, maar is gestrand in Brussel.”

Het parket tilt zeer zwaar aan de feiten en vordert 6 jaar cel tegen de man. De tweede dader werd nooit gevonden. Het vonnis valt op 30 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?