Europarlementslid dient klacht in tegen Brusselse politie na hardhandige aanpak

© Wikimedia Commons
| Pierrette Herzberger-Fofana is 71 jaar geleden geboren in Mali, en is Duits Europarlementslid voor Die Grünen.

Het Duitse Europarlementslid Pierrette Herzberger-Fofana heeft woensdag aan het begin van een plenair debat over de dood van George Floyd verklaard dat ze dinsdagavond brutaal is aangepakt door de politie. Dat gebeurde nadat ze het station Brussel-Noord verliet en foto's wou nemen van agenten die twee zwarte jongeren staande hielden. Ze heeft klacht ingediend. Parlementsvoorzitter David Sassoli wil uitleg van de Belgische autoriteiten.

Dinsdagnamiddag, rond half twee, kwam Herzberger-Fofana in Brussel-Noord aan met de trein en was ze getuige van negen agenten die twee zwarte jongemannen controleerden aan de achterkant van het station, zo schrijft De Morgen. De mannen vertoonden volgens de politie 'verdacht gedrag', maar een woordvoerster van de zone kan aan BRUZZ niet zeggen waaruit dat gedrag bestond.

Wel laat ze weten dat de controles plaatsvonden in het kader van de recente criminaliteit die plaatsvond in die buurt. Afgelopen weekend werd bij een vechtpartij een man bewusteloos werd geslagen met een ijzeren staaf. De man belandde in het ziekenhuis. Toen de agenten zagen dat Herzberger-Fofana haar gsm naar hen richtte om beelden te maken, hielden ze ook haar tegen.

"Vier gewapende agenten hebben me brutaal tegen de muur geduwd, met geweld mijn handtas afgenomen, doorzocht, mijn portefeuille doorzocht, mijn telefoon in beslag genomen en me onder druk gezet," zo zegt Herzberger in een klacht die haar advocaat heeft opgesteld.

De vrouw zei namelijk meermaals dat ze Europarlementslid was, maar volgens haar geloofden de agenten haar niet. Ook al had ze al haar documenten in het begin van de controle al overhandigd, waaronder haar kaart van parlementslid.

"Ze vroegen wat ze daar technisch deed, waarmee ze bedoelden dat ze een poetsvrouw of zo in het parlement was," zegt haar advocaat Alexis Deswaef. "De politie kon zich niet inbeelden dat die zwarte vrouw Europarlementslid was. Dit zou nooit gebeuren bij een wit parlementslid."

De politiezone is een intern onderzoek gestart en heeft ook het parket van Brussel op de hoogte gesteld. Politiemensen van de zone Noord hebben een gerechtelijk proces-verbaal opgesteld tegen Pierrette Herzberger voor smaad.

Het parket heeft de klacht van Herzberger-Fofana nog niet ontvangen en kan niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen. Wel laat het parket weten dat uit de pv van de politie blijkt dat Herzberger-Fofana zich bij de tussenkomst verbaal aggressief zou hebben opgesteld naar de politie. "Onderzoek moet uitwijzen wat er gebeurd is," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?