Een advocaat in het justitiepaleis

| Een advocaat in het Justitiepaleis (themabeeld)

Advocaat: 'Abid Aberkane sloeg in paniek toen Abeslam opdook'

© Belga
09/05/2022

Abid Aberkane is in paniek geslagen toen zijn neef Salah Abdeslam op 15 maart 2016 plots opdook en hem om onderdak vroeg, en heeft een foute beslissing genomen. Dat heeft de advocate van Aberkane maandag gepleit voor de Brusselse correctionele rechtbank. Daar is het proces bezig over het Belgisch luik van de aanslagen in Parijs.

De 40-jarige man staat terecht voor zijn rol in de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het federaal parket eiste een gevangenisstraf van vier jaar tegen Aberkane, maar zijn advocate pleitte voor enige mildheid.

Aberkane ving Abdeslam en een andere terreurverdachte, Sofien Ayari, op nadat die twee op 15 maart 2016 aan de politie ontsnapten na een felle schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Beiden kregen onderdak in de kelder van de woning van Aberkanes moeder, tot de politie daar op 18 maart 2016 binnenviel en beiden arresteerde.

"Salah Abdeslam heeft hem met een onherkenbaar nummer gebeld en onder druk gezet," pleitte Abid Aberkanes advocate. "Het ging om zijn neef, hij moest in een fractie van een seconde beslissen en zag geen andere uitweg dan dit, een foute beslissing. Hij gaat die fout ook niet uit de weg, hij heeft volledige bekentenissen afgelegd over die dagen. Het was een emotionele beslissing, geen rationele."

Dat hij Abdeslam onderdak heeft geboden, betekent niet dat hij akkoord was met diens daden of de aanslagen in Parijs of Brussel goedkeurde, aldus nog de verdediging. Nochtans toonde Aberkane in die periode veel interesse voor IS en de propagandavideo's die de terreurgroep verspreidde. Zo werd op zijn smartphone een hoop beeldmateriaal van IS aangetroffen.

De advocate wees er ook op dat Abid Aberkane al 15 maanden in voorlopige hechtenis heeft gezeten, en dat een effectieve gevangenisstraf zou betekenen dat een andere straf met probatie-uitstel, die de man in een ander dossier opliep, ook effectief zou kunnen worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni